30.10.2023. 8:16
0
Vijeće sigurnosti UN-a će održati hitnu sjednicu zbog humanitarne krize u Gazi
Vijeće sigurnosti UN-a danas će održati hitan sastanak o humanitarnoj krizi u Pojasu, nakon što je Izrael proširio svoju kopnenu operaciju na palestinskom teritoriju tokom vikenda.

Tokom sastanka, koji su zatražili Ujedinjeni Arapski Emirati, Vijeće sigurnosti će obavijestiti UNRWA, UN-ova agencija koja pruža pomoć Palestincima.

U subotu je generalni sekretar UN-a António Guterres izrazio žaljenje što je Izrael intenzivirao vojne operacije umjesto da dopusti kritično potrebnu humanitarnu stanku koju podržava međunarodna zajednica.

Vijeće sigurnosti do sada nije uspjelo u četiri pokušaja da postigne rezoluciju o prekidu vatre, jer su Rusija ili SAD upotrijebile svoj veto.

UN kaže da se, prema anegdotskim dokazima, na sjeveru Gaze čini da zračni napadi sistematski uništavaju stambena područja.

U petak je Generalna skupština UN-a donijela neobavezujuću rezoluciju kojom se poziva na hitno uspostavljanje humanitarnog primirja u Gazu. Rezoluciju je podržalo 120 članica UN-a, a samo 14 je bilo protiv.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.