1.3.2024. 8:08
0
SAD nisu podržale izjavu Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se Izrael okrivljuje za masakr u Gazi
FOTO: AP
Izjavu Vijeća sigurnosti UN-a u kojoj se Izrael okrivljuje za smrtonosni napad i stampedo u Gazi prilikom kojeg je život izgubilo više od 100 Palestinaca Sjedinjene Američke Države odbile su podržati.

Iako su arapske nacije zatražile zajedničku izjavu Vijeća sigurnosti UN povodom posljednjih stravičnih događaja u Gazi, predstavnici SAD-a blokirali su usvajanje ove odluke.

Palestinski ambasador u UN-u Riyad Mansour rekao je novinarima da je 14 od 15 članova Vijeća sigurnosti podržalo izjavu koju je u proceduru uputio Alžir, arapski predstavnik u ovom tijelu.

Zamjenik američkog ambasadora Robert Vud (Wood) obrazložio je odluku Vašingtona da ne glasa za ovakvu izjavu.

- Nemamo sve utvrđene činjenice na terenu. To je najveći problem. Postoje kontradiktorni izvještaji i SAD pokušavaju prikupiti sve činjenice, uključujući i one u vezi s okolnostima oko toga kako su ljudi umrli, što je ključno pitanje - rekao je Wud.

Poručio je kako je potrebno postići konsenzus oko izjava ovakvog tipa.

- Diplomate rade na tome da vide možemo li pronaći zajednički jezik i izjavu oko koje se svi mogu složiti - zaključio je američki predstavnik.

(Erna H.) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.