31.10.2023. 11:32
0
Uhapšen njemački parlamentarac zbog nacističkih povika i materijala
Policija je uhapsila njemačkog političara Daniela Halembu (22), jednog od članova radikalne stranke Alternativa za Njemačku (AfD). Halemba je na izborima ranije ovog mjeseca izabran u bavarski parlament.

Policija je izvršila raciju u prostorijama studentskog bratstva Teutonia Prag i pronašla brojne nacističke simbole.

Halemba je uhapšen nekoliko sati prije nego što je trebao dobiti imunitet kao zastupnik.

On je jedan od 32 člana AfD-a koji su izabrani u parlament nakon najboljeg izbornog rezultata te krajnje desne stranke u Bavarskoj. AfD je sada najveća opoziciona stranka u državi.

Policija u Würzburgu prošli je mjesec pretražila prostorije Halembina bratstva nakon što su se susjedi žalili da iznutra čuju povike "Sieg Heil".

Policajci su rekli da su zaplijenili zabranjeni materijal i da je racija potvrdila optužbe susjeda.

Izraz "Sieg Heil" bio je ključni nacistički slogan i zabranjen je u Njemačkoj.

Policija je u petak izdala nalog za hapšenje, a Halemba je u ponedjeljak ujutro uhvaćen u blizini Stuttgarta, u pokrajini Baden-Württemberg.

Tužitelji su za BBC rekli da smatraju da postoji opasnost od Halembina bijega jer je bio u bijegu od 26. oktobra. On je pod istragom zbog sumnje na pobunu i posjedovanje zabranjenih simbola. U Njemačkoj je nacistička ikonografija zabranjena.

Vlasti ga također optužuju za tajni dogovor ili prikrivanje dokaza jer je pokušavao utjecati na druge članove bratstva da promijene svoje izjave.

Njegov advokat Dubravko Mandić rekao je kako optužbe protiv njegova klijenta "nemaju istine".

Katrin Ebner-Steiner, čelnica AfD-a u bavarskom parlamentu, osudila je ono što je nazvala politički motiviranim kaznenim progonom.

AfD je zauzela treće mjesto na izborima u Bavarskoj ovog mjeseca i drugo mjesto u pokrajini Hesse.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.