15.4.2024. 9:02
0
Olaf Scholz u važnoj posjeti Kini
Njemački kancelar Olaf Scholz doputovao je u nedjelju u Kinu u posjetu fokusiranu na sve napetije ekonomske odnose između strana i razlike oko ruske invazije na Ukrajinu, javio je AP.

Scholzovo prvo odredište bilo je industrijsko čvorište Chongqing, gdje je on i njegova delegacija ministara i poslovnih lidera trebali posjetiti kompaniju koju je djelimično finansirala Njemačka i druge lokacije u ovom gradu, koji je proizvodna baza za kinesku automobilsku i druge industrije.

Scholz bi također trebao posjetiti finansijski centar Shanghaia tokom svoje trodnevne posjete, prije nego otputuje u glavni grad Peking, gdje će se sastati sa kineskim liderom Xi Jinpingom i premijerom Li Qiangom.

Njemačke kompanije poput BMW-a i Volkswagena uveliko se oslanjaju na kinesko tržište, ali podrška Pekinga Rusiji stvara trzavice sa Zapadom.

Njemačka je imali koristi od kineske potražnje za ulaganjima i proizvodnim artiklima, od automobila do hemikalija, ali su te veze raspale zbog konkurencije kineskih kompanija i pooštrenih propisa. Za oštar pad stranih investicija okrivljuje se i političko uplitanje. Njemačke kompanije tvrde da se suočavaju s nepravednim tržišnim barijerama u Kini, a vlada se zalagala za politiku „smanjivanja rizika“ kako bi smanjila oslanjanje na kinesko tržište i dobavljače.

Ipak, Kina je ostala glavni njemački trgovinski partner osmu godinu zaredom 2023., sa 254,1 milijardu eura razmjene robe i usluga, nešto više od onoga što je Njemačka trgovala sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali 15,5% manje u odnosu na godinu ranije. Njemački izvoz u Kinu iznosio je 97,3 milijarde eura, prema njemačkom Saveznom zavodu za statistiku, iako su brojke varirale u zavisnosti od fluktuacija deviznog kursa i zaokruživanja brojeva.

Kineska državna televizija CCTV prikazala je Scholza kako silazi iz svog aviona u Chonqingu i odlazi u koloni, ali nije prenio nikakve komentare delegaciji dobrodošlice. Prije dolaska, Scholz je na mreži X objavio da je u subotu s ukrajinskim predsjednikom Volodymyrom Zelenskim razgovarao o "masovnim“ ruskim zračnim napadima na civilnu energetsku infrastrukturu i
izjavio da će Berlin „nesalomivo stajati na strani Ukrajine“.

Kina je odbila da kritikuje rusku agresiju. Održala je trgovinske odnose s Rusijom i uskladila svoju vanjsku politiku s Moskvom u suprotnosti sa Zapadom. Nakon posjete pogonu za proizvodnju hidrogenskih motora koji vodi njemačka firma Bosch, Scholz je obišao grad s mladim arhitektima i trebao je otići na krstarenje čamcem po poznatoj rijeci Yangtze, jednom od dva moćna vodena puta koja dijelom okružuju grad.

Nakon posjete Shangaiu u ponedjeljak, Scholz će odletjeti za Peking i sastaće se sa Xiem u utorak u Diaoyutai State Guesthouse prije nego što ga Li primi uz vojne počasti u Velikoj dvorani naroda, sjedištu ceremonijalnog zakonodavnog tijela u srcu Kine. Dalje posjete i sastanci će uslijediti prije nego što ode u srijedu kasno navečer.

Ovo je Scholzovo drugo putovanje u Kinu otkako je postao kancelar krajem 2021. godine. Njegova prethodna posjeta bila je u novembru 2022. i u suštini je bila jednodnevno putovanje zbog strogih ograničenja COVID-a koji su još uvijek bili na snazi u to vrijeme.

Ovo je njegova prva posjeta otkako je njemačka vlada prošle godine predstavila svoju kinesku strategiju, koja je naišla na kritike Pekinga. Premijer Li i delegacija visokih zvaničnika posjetili su Berlin u junu.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.