9.11.2023. 22:16
0
Izbjegnuta tragedija: Avion poletio iz Londona s četiri razbijena prozora
FOTO: Avaz/screenshot
Avion Airbus A321 poletio je sa londonskog aerodroma Stansted prošlog mjeseca s dva oštećena prozorska stakla, dok druga dva uopće nije bilo, objavili su britanski istražitelji avionskih nesreća, prenosi Avaz.

U ovom avionu bilo je devet putnika i 11 članova, a letio je za međunarodni aerodrom Orlando na Floridi 4. oktobra kada je otkrivena šteta.

Zanimljivo, šteta je uzrokovana rasvjetom koja je dan ranije korištena tokom snimanja filma.

- Avion je dosegao visinu od najmanje 14.000 stopa (oko 4.270 metara) prije nego što se okrenuo - stoji u posebnom izvještaju britanskog Odjela za istraživanje avionskihnesreća (AAIB).

Izvještaj objavljen 4. novembra detaljno opisuje incident, napominjući da je mogao rezultirati "ozbiljnijim posljedicama da je integritet prozora bio izgubljen pri većim razlikama u pritisku zraka".

Putnici su nakon polijetanja na aerodromu Stansted primijetili da je avion "bučniji i hladniji nego što je uobičajeno".

To je primijetio i član posade dok se avion uspinjao. Rekao je da je buka u kabini bila dovoljno glasna da ošteti sluh, te je zbog toga obavijestio kabinsko osoblje i pilota.

- Nakon pregleda prozora dogovoreno je da se avion vrati u Stansted.

Kabinsko osoblje reklo je putnicima da ostanu sjediti i zavežu pojaseve te ih podsjetilo na upotrebu maski s kisikom ako to bude potrebno. Potpuni razmjeri štete na avionu nisu otkriveni sve dok se nije vratio na zemlju - navodi se u izvještaju.

Let je trajao 36 minuta. Nakon što su se putnici iskrcali posada je pregledala avion izvana i otkrila da nedostaju dva prozorska stakla kabine, a treće je bilo pomaknuto.

Razbijeno vanjsko staklo kasnije je pronađeno tokom rutinskog pregleda piste, dok je otkriven i četvrti prozor koji je "stršio s lijeve strane trupa".

AAIB je objasnio kako je avion korišten za snimanje dan ranije te da su prilikom toga prozori mogli "pretrpjeti toplinsko oštećenje" zbog povećanih temperatura.


 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.