16.11.2023. 19:16
0
Mladi Amerikanci masovno dijele Bin Ladenovo "Pismo Americi": Tvrde da im je otvorilo oči
Decenijama star dokument koji je navodno napisao Osama bin Laden pod nazivom "Pismo Americi" nedavno je postao viralan na TikToku.

Newsweek piše kako neki mladi Amerikanci vjeruju da je osnivač Al-Qaide u pismu iznio valjane stavove o njihovoj zemlji.

Dokument na dvije stranice, koji je objavio Guardian, pismo je koje je Bin Laden napisao 2002. godine kao polemiku protiv SAD-a i objašnjenje ideologije koja ga je navela da orkestrira napade 11. septembra. Iako je zapaljivi dokument sada star 21 godinu, neki su tekst vidjeli kao način da se da smisao trenutnim svjetskim događajima, uključujući rat Izraela i Hamasa.

Pretraga za pojam "Pismo Americi" na TikToku pokazuje da neki od najpopularnijih povezanih isječaka imaju više od milion pregleda. "Svako bi ga trebao pročitati", rekla je jedna korisnica TikToka, upozoravajući da ju je pismo ostavilo "vrlo razočaranom" i "zbunjenom".

Druga korisnica kazala je kako je imala "egzistencijalnu krizu" nakon što je pročitala dokument i da joj je to promijenilo cijelo stajalište o životu. "Zapravo mi je tako nevjerovatno da je terorizam prodan kao takva ideja američkom narodu... da se ova grupa ljudi, nasumična grupa ljudi, odjednom probudi jednog dana i jednostavno vas mrzi... to nema smisla", naveo je drugi korisnik TikToka.

Nekoliko TikTok reakcija na pismo prikazuje korisnike koji se prisjećaju svoje radosti kada su čuli za Bin Ladenovu smrt 2011., zatim to uspoređuju sa svojim šokom nakon čitanja pisma 2023., dodajući izraz "bio je u pravu". Bin Laden, sin bogatog saudijskog biznismena, osnovao je al-Qaidu 1988. nakon poraza Sovjeta i povlačenja iz Afganistana, sukoba u kojem se i sam borio.

Pod njegovim vodstvom skupina je pokrenula nekoliko smrtonosnih bombaških napada u raznim zemljama, uključujući napade 11. septembra 2001., kada su teroristi oteli četiri aviona u istočnom dijelu SAD-a. S dva aviona su pogodili tornjeve Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, dok se jedan zabio u Pentagon.

U oktobru iste godine Bin Laden je dodan na popis najtraženijih terorista SAD-a. U napadima 11. septembra poginulo je gotovo 3000 Amerikanaca, a hiljade su povrijeđene. U pismu je Bin Laden optužio SAD da je odgovoran za ugnjetavanje Palestinaca.

"Stvaranje i nastavak Izraela jedan je od najvećih zločina, a vi ste vođe njegovih zločinaca. Svaka osoba čije su ruke uprljane doprinosom ovom zločinu mora platiti njegovu cijenu, i to tešku", poručio je Bin Laden. Militant rođen u Saudijskoj Arabiji tada je napisao da se Palestinci moraju "osvetiti", zajedno s narodom Afganistana.

Navodna uloga u ugnjetavanju Palestinaca i Muslimana, prema Bin Ladenu, bila je opravdanje za ubistvo američkih civila. "Američki narod plaća poreze i financira avione koji nas bombardiraju u Afganistanu, tenkove koji napadaju i uništavaju naše domove u Palestini, vojske koje okupiraju naše zemlje u Arapskom zaljevu i flote koje osiguravaju blokadu Iraka", stoji u pismu.

"Zbog toga američki narod ne može biti nevin za sve zločine koje su protiv nas počinili Amerikanci i Židovi", dodao je Bin Laden. Guardian je u međuvremenu izbrisao pismo bez ikakvog objašnjenja.

Ako otvorite web-adresu na kojoj je prethodno stajalo pismo, možete pročitati ovu poruku: "Stranica je prethodno prikazivala dokument koji je sadržavao puni tekst pisma američkom narodu Osame bin Ladena, kako je objavljeno u Observeru u nedjelju 24. novembra 2002.

Dokument je ovdje objavljen istog dana, a uklonjen je 15. novembra 2023."


(Ajdin B.)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.