23.11.2023. 22:10
0
Propalestinski protestanti upali na paradu za Dan zahvalnosti u New Yorku
FOTO: Screenshot
Propalestinski protestanti prekinuli su nakratko tradicionalnu paradu robnih kuća Macy na Dan zahvalnosti, koji ove godine protječe uz pojačane mjere sigurnosti i napetosti zbog sukoba između Izraela i Hamasa u Gazi.

Rat na Bliskom istoku potaknuo je dužnosnike da poduzmu dodatne mjere opreza u zračnim lukama i trgovačkim centrima širom Sjedinjenih Država te duž rute u New Yorku kojom tradicionalno prolazi parada u organizaciji lanca robnih kuća.

Grupa oko 20 propalestinskih protestanata zaustavila je paradu na nekoliko minuta. Mnogi od njih nosili su majice s natpisom "zaustavite genocid" i transparente na kojima je pisalo "sloboda Palestini" i "genocid onda, genocid sada".

Gradonačelnik New Yorka Eric Adams, upitan o protestima koji bi se mogli odvijati tokom parade, rekao je novinarima da grad poštuje pravo na slobodu govora, ali neće tolerirati bilo kakvo ometanje.

Protestanti su nosili natpise s porukama "kolonijalizam", "militarizam" i "etničko čišćenje" i prolijevali su lažnu krv jedni na druge, pokazuju videosnimke. 

Neki su nosili natpis "Sloboda za Palestinu i planet". Policajci su intervenirali i udaljili protestante s Macy-jeve parade, prenosi Hina.

Dan zahvalnosti karakterizira okupljanje porodice i prijatelja na večeri s puricom te gledanje parade i američkog nogometa na televiziji. Riječ je o najintenzivnijoj sedmci u godini za putovanja i početak sezone praznične kupovine na Crni petak, dan nakon Dana zahvalnosti.

Ove se godine praznik održava u vrijeme rata koji je potaknuo val antisemitizma i islamofobije u Sjedinjenim Državama. FBI je upozorio Kongres da je opasnost od terorističkih napada najveća u deceniji. 

Predsjednik Joe Biden pozvao je na nacionalno jedinstvo i pristojnost u razgovoru s televizijom NBC tokom praćenja parade.

"Možemo imati različita politička stajališta, ali bismo se trebali usredotočiti na rješavanje vlastitih problema", rekao je Biden.

(Erna H.) 

NEW YORK
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.