24.11.2023. 20:21
0
Mjesecima tražila žrtve: Zaluđenica krimi serijama brutalno ubila nepoznatu ženu iz radoznalosti
Južnokorejski sud izrekao je doživotnu kaznu ženi koja je policiji rekla da je ubila stranca iz radoznalosti.

Jung Yoo-jung (23) bila je opsjednuta kriminalističkim serijama i romanima i imala je visoke rezultate na psihopatskim testovima, saopćila je policija.

Fiksirana idejom da "iskuša ubistvo", koristila je aplikaciju da upozna profesoricu engleskog jezika, izbovši je na smrt u njenoj kući u maju, prenosi BBC.

Brutalno ubistvo šokiralo je Južnu Koreju.

Tužioci su tražili smrtnu kaznu, zahtjev koji je "rezervisan" za najteža krivična djela. Sudu su rekli da je Jung, nezaposlena usamljenica koja je živjela sa svojim djedom, mjesecima tražila žrtve, koristeći online aplikaciju za podučavanje kako bi pronašla metu.

Kontaktirala je više od 50 ljudi i favorizirala žene, pitajući ih da li drže časove kod kuće.

U maju, predstavljajući se kao majka srednjoškolca kojem su bili potrebni časovi engleskog, kontaktirala je 26-godišnju žrtvu, koja je živjela u gradu Busan na jugoistoku zemlje. Njen identitet policija nije otkrila.

Jung se tada pojavila u kući učiteljice obučena u školsku uniformu koju je kupila na internetu, rekli su tužioci.

Nakon što ju je učiteljica pustila unutra, napala je ženu, ubovši je više od 100 puta, nastavljajući mahniti napad i nakon što je žrtva umrla.

Zatim je raskomadala tijelo žene i odvezla se taksijem da baci neke od dijelova u udaljeni park u blizini rijeke, sjeverno od Busana.

Uhapšena je nakon što je taksista dojavio policiji o mušteriji koja je bacila krvavi kofer u šumu.

Policija je rekla da je Jungova historija pregledavanja interneta pokazala da je mjesecima istraživala kako da ubije i kako da se riješi tijela. Nije se trudila da izbjegne kamere za video nadzor, koje su je nekoliko puta snimile kako ulazi i izlazi iz kuće učiteljice.

U petak je sudija za izricanje kazne u Okružnom sudu u Busanu rekao da je ubistvo "proširilo strah u društvu da neko može postati žrtva bez razloga" i "potaknulo opće nepovjerenje" u zajednici.

Jung, koja je u junu priznala zločin, zamolila je za blažu kaznu ustvrdivši da je u to vrijeme patila od halucinacija i drugih mentalnih poremećaja. No sud je odbacio njenu tvrdnju jer je zločin "pažljivo planiran i izvršen, te je teško prihvatiti njenu tvrdnju o psihičkom i fizičkom poremećaju".

Napomenuli su da su se njene izjave policiji često mijenjale. U početku je Jung rekla da je pomjerila tijelo tek nakon što je neko drugi ubio ženu, a kasnije je tvrdila da je do ubistva došlo kao rezultata svađe. Na kraju je priznala da su njen interes za izvršenje ubistva potaknule kriminalističke emisije i TV programi.

Iako Južna Koreja zadržava smrtnu kaznu, nije izvršila pogubljenje od 1997. godine.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.