29.11.2023. 16:31
0
Xi Jinping u prvoj posjeti Šangaju u tri godine
Kineski predsjednik Xi Jinping posjetio je Šangaj, gdje je obišao nekoliko lokacija i upoznao se s naporima grada da ojača svoju konkurentnost kao međunarodnog finansijskog centra, javila je u srijedu državna novinska agencija Xinhua.

Xi je putovao u utorak i srijedu i pregledao Shanghai Futures Exchange, izložbu o šangajskim naučno-tehnološkim inovacijama i stambenu zajednicu koju subvencionira vlada, navodi se vijjesti.

Viđen je s drugim vladinim čelnicima, među kojima i visokim zvaničnikom Komunističke partije Cai Qijem, zamjenikom premijera He Lifengom i partijskim sekretarom Šangaja Chen Jiningom.

To je bila njegova prva posjeta gradu od novembra 2020. i dolazi godinu dana nakon što su u Šangaju izbili istorijski ulični protesti protiv kineske politike nultog COVID-19.

Posjeta se također poklapa s desetom godišnjicom uspostavljanja Šangajske slobodne trgovinske zone (FTZ), poligona za testiranje ekonomskih reformi, ali koje se bori da ispuni prvobitno obećanje slobodnog protoka valute i lakše međunarodne trgovine.

Šangaj je dom najveće kineske strane poslovne zajednice, u kojoj se nalaze firme kao što su Tesla, Disney i L'Oreal, ali su njegova ekonomija i globalna reputacija teško pogođeni dvomjesečnim zatvaranjem izazvanim Covidom prošle godine.

Xijeva posjeta također dolazi u vrijeme dok povjerenje među stranim preduzećima i privatnim investitorima u kinesku ekonomiju ostaje narušeno, povrijeđeno prethodnim politikama zemlje u Covidu i višegodišnjim regulatornim udarom na sektore od tehnologije do imovine koje je vlada počela ublažavati ove godine.

Objava kineskog premijera Li Qianga, bliskog Xijevog saveznika, stranim firmama i lokalnim poduzetnicima tokom prošle godine, gdje je proglasio zemlju otvorenom za poslovanje, dočekana je sa skepticizmom u svjetlu šireg zakona protiv špijunaže i poteza kao što su napadi na konsultantske kuće, te nedovoljnom politikom na jačanju povjerenja, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.