30.11.2023. 12:32
0
Australska država odabrala fosil dinosaura za svoj službeni grb
FOTO: profimedia
Vlasti Queenslanda nadaju se da će potaknuti više obožavatelja "Jurskog parka" da posjete taj dio Australije ako lik dinosaura postane novi službeni grb te države.

Fosil Muttaburrasaurusa, koji je živio prije više od 100 miliona godina u šumama tog dijela Australije, jedna je od glavnih atrakcija područja Outback Queensland i ostvaruje milione dolara prihoda od turizma.

Međutim, turistički djelatnici vjeruju da fosili pronađeni u regiji imaju daleko veći potencijal, a taj je pretvoriti državu Queensland u paleontološki hotspot južne hemisfere, prenosi HINA.

"Dom najboljih fosila na tlu Australije"

"Queensland je dom najboljih fosila pronađenih na tlu Australije i mislim da nema boljeg ambasadora za Outback nego što je dinosaur Muttaburrasaurus", rekao je lokalni ministar turizma Stirling Hinchliffe objavljujući odluku.

Australija zadnjih godina proživljava neku vrstu procvata dinosaura. Fosili donedavna nepoznatih vrsta dinosuara i dalje se pronalaze u udaljenim dijelovima zemlje, a to privlači na hiljade ljubitelja dinosaura i paleontologa amatera u Outback koji učestvuju u iskapanjima.

Muttaburrasaurus je pronađen 1963. godine u rijeci Thompson blizu grada Muttaburra, no prvi put bio je opisan tek 20 godina poslije. Taj biljojed bio je sedam metara visok i vjeruje se da se mogao kretati na dvije i četiri noge.

Kostur Muttaburrasaurusa jedan je od najbolje očuvanih iz prethistorijskog doba pronađenih na području Australije. Muttaburrasaurus je tako postao prvi fosil kojemu je pripala čast da bude odabran za grb, a među devet drugih grbova države Queensland su koala, endemski medvjedak, zatim Veliki koraljni greben te orhideja Cooktown (Dendrobium bigibbum).

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.