14.12.2023. 10:27
0
Brisel odblokirao dio sredstava za Budimpeštu
Evropska komisija je saopštila da je dosadašnja mađarska reforma pravosuđa riješila nedostatke u nezavisnosti pravosuđa, te da bi Budimpešta sada mogla da potražuje oko 10,2 milijarde evra zamrznutih sredstava.

Naveli su da su poslije detaljne procjene i nekoliko razmjena mišljenja sa mađarskom Vladom, zaključili da je Mađarska preduzela mjere na koje se obavezala.

"To znači da dio sredstava više neće biti blokiran, te bi stoga Mađarska mogla da počne da traži isplatu oko 10,2 milijarde evra", navedeno je u saopštenju Evropske komisije.

Međutim, u saopštenju se dodaje da će oko 21 milijarde evra sredstava EU ostati zaključano za Budimpeštu.

U međuvremenu, danas i sutra održava se samit EU u Briselu, na kojem se očekuje razgovor o nekim važnim stvarima koje se tiču Ukrajine, uključujući početak zvaničnih pregovora o pristupanju bloku. Budimpešta je ranije izrazila neslaganje sa planovima za pokretanje ovakvih razgovora i pozvala da se ta tema skine sa dnevnog reda.

Evropska komisija je u septembru prošle godine predložila zamrzavanje 7,5 milijardi evra iz fondova EU za Mađarsku, navodeći kao razlog zabrinutost zbog korupcije i javnih nabavki, nakon što je pokrenula mehanizam uslovljavanja u vezi sa vladavinom prava protiv Mađarske u aprilu iste godine.

Države EU pristale su u decembru prošle godine da zamrznu 6,3 milijarde evra kohezionih fondova, što je manji iznos nego što je prvobitno predložila Evropska komisija, a koji je bio namijenjen toj zemlji, u zamjenu za odustajanje od veta Budimpešte na niz pitanja, posebno na paket pomoći Kijevu.

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao da Komisija želi da utiče na stav Budimpešte o migracijama, seksualnom obrazovanju i sankcijama Rusiji, ali je obećao da će on ostati čvrst po ovim pitanjima.

Mađarski parlament je početkom maja usvojio nekoliko zakona koji imaju za cilj povećanje nezavisnosti pravosuđa, nakon čega je komesar EU za budžet Johanes Han rekao da Mađarska nije uradila ono što se od nje očekivalo i da bi mehanizam uslovljavanja za Budimpeštu mogao da ostane na snazi do 2024. godine.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.