17.12.2023. 9:39
0
Izraelski vojni komandant preuzeo odgovornost za smrt talaca u Gazi
Načelnik štaba izraelske vojske Herzi Halevi preuzeo je odgovornost za slučajno ubistvo tri izraelska taoca u Pojasu Gaze koje su počinila trojica izraelskih vojnika.

"Vojska i ja, kao njen komandant, odgovorni smo za ono što se dogodilo. Učinit ćemo sve što možemo da spriječimo da se takvi slučajevi ponove u budućim borbama", rekao je u videu objavljenom na društvenoj mreži X.

Jasno je rekao da se ne smije pucati na ljude s bijelim zastavama koji se žele predati. Halevi je naglasio da su prilikom ubijanja talaca prekršena pravila borbe.

"Trojica talaca učinila su sve da ih prepoznamo kao takve. Skinuli su košulje kako bismo vidjeli da nemaju pojase s eksplozivom i držali su bijelu zastavu", priznao je Helevi.

Trojica taoca izašla su iz zgrade udaljene nekoliko desetina metara, rekao je ranije glasnogovornik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF). Prema izvještaju, vojnik na straži se osjetio ugroženim i otvorio je vatru.

Snage IDF-a počele su kopnenu ofanzivu u Pojasu Gaze nakon napada palestinskog militantnog pokreta Hamasa 7. oktobra u kojemu je ubijeno oko 1.200 ljudi, a oko 240 uzeto za taoce.

Kopnenoj ofanzivi prethodila su zračna bombardiranja koja i dalje traju. Prema Hamasu, izraelska vojska ubila je oko 18.700 ljudi, od kojih su mnogi civili.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.