22.12.2023. 18:40
0
Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju o pomoći Gazi
FOTO: ilustracija
Vijeće sigurnosti UN-a na današnjoj sjednici je usvojilo rezoluciju o pomoći Gazi s 13 glasova "za".

Dvije zemlje su bile suzdržane - SAD i Rusija.

Vijeće od 15 članova dogovorilo je rezoluciju koju su izradili Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) nakon što su SAD, koje imaju pravo veta, izborile izmjene koje su željele u rezoluciji. Izmijenjena rezolucija više ne razvodnjava kontrolu Izraela nad svim isporukama pomoći za 2,3 miliona ljudi u Gazi.

Rezolucijom se zahtijeva hitno oslobađanje talaca i humanitarni pristup za rješavanje njihovih medicinskih potreba, kao I da strane u sukobu dozvole i olakšaju korištenje svih raspoloživih ruta do pojasa Gaze za pružanje humanitarne pomoći.

Sadašnji napori za prekid sukoba očigledno ne funkcionišu, jer je 136 radnika UN-a izgubilo život. Zbog toga se u tekstu ponovo potvrđuje da su prostorije i pošiljke humanitarnog osoblja UN-a zaštićene i da se ne smiju napadati.

Rezolucija zadužuje generalnog sekretara da imenuje višeg koordinatora za humanitarnu pomoć i rekonstrukciju. Njegov mandat će biti praćenje, provjera i omogućavanje humanitarne pomoći u Gazi, a rezolucija im daje potrebne resurse i opremu. Koordinator će uspostaviti mehanizam za ubrzanje isporuke pomoći, a njegov početni izvještaj o radu očekuje se u roku od 20 dana.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.