3.1.2024. 14:26
0
Ko je bio Qassem Soleimani, drugi čovjek Irana kojeg je narod obožavao: Razbio je ISIL u Iraku, Trump naredio njegovo smaknuće
FOTO: Arhiv
Više od 50 ljudi ubijeno je danas na groblju u Iranu gdje se održavala ceremonija obilježavanja četvrta godišnjica atentata na iranskog vrhovnog komandanta Kasema Sulejmanija, prenose svjetski mediji.

Ko je bio Qasem Soleimani koji je ubijen prije četiri godine na međunarodnom aerodromu u Bagdadu u zračnom udaru američkih snaga?

Iz Pentagona su tada saopćili da je Suleimani, najmoćniji iranski general i zapovjednik Qudsa, specijalnih jedinica Iranske revolucionarne garde, ubijen po naredbi američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Soleimani je u Iranu stekao gotovo mitski status, a na čitavom Bliskom istoku uživao je veliko poštovanje zbog svoje uloge u ratu s džihadistima Islamske države (ISIL). Kao komandant Qudsa, bio je odgovoran za koordiniranje raznih šijitskih militanata odlučnih da odbrane Bagdad nakon što su ISIL-ovci osvojili ključni grad Ramadi, koji je od prijestonice udaljen tek stotinjak kilometara.

U međuvremenu je prerastao u prvog i glavnog iranskog operativca za Irak, a često ga se spominjalo i kao 'čovjeka broj 2' u samom Iranu, odmah ispod ajatolaha Ali Khameneija, kojemu je kao komandant Qudsa bio i formalno direktno podređen. Čak ga se navodilo kao mogućeg budućeg državnog čelnika.

Prije uloge u iračkom dijelu ratnih borbi s ISIL-om, reorganizirao je gotovo razbijenu vojsku sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koja je uz rusku pomoć povratila kontrolu nad dobrim dijelom Sirije. Vrlo je značajna bila i njegova uloga u susjednom Libanu, u kojem je bio ključni čovjek za podršku Hezbollahu, a u čitavoj je regiji bio tijesno povezan s vodstvima raznih paravojnih organizacija šijitskih muslimana. Njegov uspon započeo je tokom Iransko-iračkog rata 80-ih godina prošlog stoljeća, a na čelo Qudsa došao je 1998. godine.

Zbog njegove direktne uključenosti u niz sukoba na Bliskom Istoku tokom zadnje dvije decenije Sulejmanija se smatralo ključnim strategom iranskih operacija u Iraku, Siriji, ali i šire od toga, piše New York Times. Štaviše, bio je na glasu kao najefikasniji vojni obavještajac u cijeloj regiji.

Tako ga je jedan irački obavještajac opisao kao "jedni autoritet za iranske akcije u Iraku".

S obzirom na dugogodišnje neprijateljstvo SAD-a i Irana, Amerikanci su Sulejmanija u kontekstu njegovih brojnih ratnih uloga smatrali teroristom odgovornim za smrt stotina njihovih vojnika na bliskoistočnim bojišnicama.

Dobro se pamti poruka koju je 2007. godine uputio tadašnjem američkom generalu Davidu H. Petraeusu.

"Generale Petraeus, morali bi ste znati da ja, Qasem Solejmani, vodim iransku politiku u Iraku, Libanu, Gazi i Afganistanu. Ambasador u Bagdadu je pripadnik Qudsa, njegov nasljednik također će biti Quds. Potom je Petraeus u pismu tadašnjem ministru odbrane opisao Sulejmanija kao osobu koji istinski predstavlja zlo.

Osamnaest mjeseci prije pogibije, Solejmani je Donaldu Trumpu poslao upozorenje koje danas zvuči proročanski.

"Gospodine Trump, kockaru, govorim vam, znajte da smo blizu vas na mjestu na kojem mislite da nismo. Vi ćete započeti rat, ali mi ćemo ga završiti", poručio je američkom predsjedniku.

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.