29.4.2024. 14:37
0
Raisi kritikovao SAD zbog nasilnog gušenja studentskih propalestinskih demonstracija: "Još jedan skandal za samoproglašene zagovornike slobode izražavanja"
Iranski predsjednik Ebrahim Raisi osudio je nasilno gušenje propalestinskih studentskih demonstracija na zapadnim univerzitetima, posebno u SAD-u, rekavši da to razotkriva pravu prirodu zapadne civilizacije.

Raisi je to rekao tokom sastanka vlade, osuđujući nasilno gušenje protesta zbog genocida u Gazi i kasnija hapšenja profesora i studenata kao "još jedan skandal za samoproglašene zagovornike slobode izražavanja".

"Prava priroda zapadne civilizacije otkrivena je ljudima svijeta više nego ikad prije, zahvaljujući blagoslovljenoj krvi potlačenih mučenika Gaze", rekao je Raisi, naglašavajući da oni koji tvrde da se zalažu za slobodu izražavanja daju prednost svojoj vlastitoj dominaciji nad istinskim slobodama.

Naglašavajući značaj trenutnog vala podrške zapadnih studenata, profesora i elite potlačenom stanovništvu Gaze, Raisi je predvidio duboke posljedice.

“Nedvojbeno, ovaj ustanak i buđenje protiv (Zapada) ugnjetavanja i zločina i dominacije neće biti ugašeni nasilnim praksama, (kao ni) premlaćivanjem i hapšenjem profesora i studenata koji podržavaju potlačeni narod Gaze,” potvrdio je Raisi.

Raisijeve izjave podudaraju se s raširenim demonstracijama na više od 20 američkih univerziteta i nekoliko drugih u Evropi protiv izraelskog napada na Gazu, koji je ubio više od 34.450 ljudi od početka prošlog oktobra, a više od 77.500 ih je ozlijeđeno.

Studenti zahtijevaju da univerziteti prekinu poslovne odnose s kompanijama koje sarađuju s Izraelom. Brojni su studenti uhapšeni i mogli bi se suočiti s izbacivanjem zbog svojih kontinuiranih demonstracija protiv izraelskog rata, prema izvještajima američkih medija.

U odvojenoj izjavi,iranski najviši dužnosnik za ljudska prava Kazem Gharibabadi osudio je nasilno postupanje SAD-a prema profesorima i studentima, ustvrdivši da takvi postupci ohrabruju Izrael da nastavi svoje zločine.

"Nedvojbeno je nasilno gušenje studentskih pokreta od Sjedinjenih Američkih Država i drugih zapadnih vlada u skladu s njihovom politikom otvorenog podržavanja ubistava i ratnih zločina cionističkog režima", napisao je Gharibabadi u pismu visokom povjereniku UN-a za ljudska prava Volkeru Türku.

Predsjednička kandidatkinja Zelene stranke na američkim izborima, Jill Stein uhapšena je u subotu na propalestinskim demonstracijama na Univerzitetu Washington u St. Louisu.

(Erna H.) 

IRANSAD
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.