5.1.2024. 9:38
0
Kćerka Kim Jong-una će biti na čelu Sjeverne Koreje
FOTO: ilustracija
Mlada kćerka sjevernokorejskog vladara Kim Jong-una smatra se njegovom nasljednicom, objavila je južnokorejska špijunska agencija, piše Guardian. Ovo je prva takva procjena Južne Koreje o Kim Ju-ae, kćerki vođe Sjeverne Koreje.

Otkako se prvi put pojavila u javnosti u novembru 2022., bilo je intenzivnih vanjskih rasprava i nagađanja o Kim Ju-ae, koja navodno ima oko 10 godina. Tokom prve pojave u javnosti, Kim Ju-ae je s ocem gledala probno lansiranje projektila dugog dometa.

Kim Ju-ae od tada prati Kim Jong-una na velikim javnim događanjima, a državni mediji je nazivaju "najvoljenijim" ili "najpoštovanijim" djetetom sjevernokorejskog vođe. Osim toga, objavljuju snimke i fotografije koje dokazuju njezin sve veći politički ugled i bliskost s ocem.

Glavna južnokorejska špijunska agencija Nacionalna obavještajna služba (NIS) napravila je svoju procjenu njezine buduće uloge navodeći sveobuhvatnu analizu javnih aktivnosti djevojčice i državnih protokola u kojima sudjeluje.

Viši general kleknuo je i šaptao joj kad je pljeskala dok je gledala vojnu paradu na VIP osmatračnici u septembru. Fotografirana je kako stoji ispred svog oca u jednom trenutku tokom posjeta zapovjedništvu zračnih snaga u novembru. Na proslavi Nove godine na prepunom stadionu u Pjongjangu u nedjelju Kim Jong-un ju je poljubio u obraz, a ona je također poljubila njega.

Većina ovih scena je nešto što je bilo nezamislivo u Sjevernoj Koreji, gdje je Kim tretiran poput boga.

Ured za odnose s javnošću NIS-a rekao je za AP da još uvijek razmatra sve mogućnosti u vezi s procesom nasljeđivanja vlasti u Sjevernoj Koreji. Navode da je Kim još mlad, nema poznatih većih zdravstvenih problema i ima barem još jedno dijete. Kim u ponedjeljak puni 40 godina.

NIS nema savršenu sliku razvoja događaja u Sjevernoj Koreji, najzatvorenijoj naciji na svijetu. Državni mediji Sjeverne Koreje još nisu dali nikakve izravne komentare o nasljeđivanju ili ima li Kim Ju-ae braće i sestara.

Du Hyeogn Cha, analitičar na Azijskom institutu za političke studije u Seulu, rekao je da malo ko može predvidjeti hoće li Kim Ju-ae na kraju biti na čelu Sjeverne Koreje. Cha dodaje da joj nedostaju politička postignuća bitna da bude službeno imenovana, piše Guardian.

Od osnivanja 1948. Sjevernom Korejom vladali su muški članovi porodice Kim. Kim Jong-un je naslijedio vlast nakon smrti svog oca Kim Jong-ila krajem 2011. godine. Kim Jong-il je preuzeo vlast nakon što je njegov otac i osnivač Sjeverne Koreje Kim Il-sung umro 1994. godine.

Bivša NBA zvijezda Dennis Rodman, koji se u nekoliko navrata družio s Kim Jong-unom, rekao je da je Kimovu kćerkicu vidio i držao tokom putovanja u Pjongjang 2013. NIS je rekao južnokorejskim zastupnicima na privatnom brifingu prošle godine da Kim Ju-ae ima starijeg brata. Također tvrde da još ima i mlađeg brata ili sestru.

NIS je u to vrijeme rekao da Kim Ju-ae nikada nije bila upisana u službenu obrazovnu ustanovu i da se školovala kući u Pjongjangu.

(Aldin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.