6.1.2024. 7:54
0
Kadirov: Pustit ću 20 ukrajinskih vojnika ako ukinu sankcije meni i mojoj porodici
Čečenski vođa Ramazan Kadirov zatražio je ukidanje međunarodnih sankcija uvedenih njegovoj porodici u zamjenu za oslobađanje 20 ukrajinskih ratnih zarobljenika.
Kadirov je jučer rekao kako su čečenski vojnici zarobili Ukrajince tijekom borbi u regijama Donjeck i Lugansk, prenose ruski mediji. U Groznome je pokazao video u kojem se i ti Ukrajinci zalažu za razmjenu pod tim uvjetima koje je naveo. Čečenski vođa kazao je da sankcije nametnute njegovoj majci, kćerkama i njegovim konjima trebaju biti ukinute. - Čak i ako se uvedu meni još neke sankcije, mi ćemo te ljude svejedno pustiti - rekao je Kadirov. Kršenje Ženevske konvencije Kadirov je jedan od najbližih pristaša ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji već gotovo dvije godine vodi razarajući rat protiv Ukrajine. Moskva mu stoga dopušta da se izvuče s tiranijom i autokratskim ponašanjem u svojoj zemlji. Kadirov, prema Ženevskoj konvenciji, ne smije tretirati ukrajinske ratne zarobljenike kao svoje privatne zarobljenike, a također ih ne smije prikazivati na videu. Također nije ovlašten za pregovore. EU i SAD su uvele zabranu ulaska Kadirovu i njegovoj porodici te su zamrznule svu njihovu imovinu na svojim teritorijima. U Češkoj je zaplijenjen vrijedan konj koji je navodno pripadao Kadirovu, a koji je nestao pod neriješenim okolnostima 2023. godine.
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.