12.1.2024. 21:10
0
Dolazi li nam još jedan veliki rat na Bliskom istoku?
Predsjednik SAD-a Joe Biden potvrdio je da su SAD i Velika Britanija, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Nizozemske, izveli napade u Jemenu na lokacije koje koriste pobunjenici Huti, poručivši i da, ako bude potrebno, neće oklijevati s daljnjim akcijama, piše Oslobođenje.

“Ovi udari su direktan odgovor na napade Huta bez presedana na međunarodna pomorska plovila u Crvenom moru, uključujući korištenje protubrodskih balističkih projektila prvi put u povijesti”, poručio je Biden u izjavi koju je objavila Bijela kuća.

“Napadi su ugrozili američko osoblje, civilne pomorce i naše partnere, kao i trgovinu i slobodu plovidbe”, dodao je, naglasivši i da, ako bude potrebno, neće oklijevati s daljnjim akcijama s ciljem zaštite ljudi i slobodnog protoka trgovine.

Ciljane napade protiv Huta u Jemenu i sudjelovanje Kraljevskih zračnih snaga je potvrdio i britanski premijer Rishi Sunak. On je kazao da je bila neophodna ograničena i proporcionalna akcija u samoodbrani. Njemačko ministarstvo spoljnih poslova izvijestilo je da napadi treba da spriječe akcije Huta, prenosi Oslobođenje.

Američki dužnosnici su otkrili za Reuters da su napadi izvedeni avionima, brodovima i podmornicama, a da je ciljano više od deset lokacija.

Glavni grad Sana, kao i gradovi Saada i Zamar te pokrajina Al-Hudaida, samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je vođa hutske skupine Abdel-Malek al-Houthi, nazvavši te napade američko-cionističko-britanskom agresijom. Kazao je da udari neće proći bez kažnjavanja ili odmazde.

“Mi kažemo svima, azijskim zemljama poput Kine i drugima, evropskim zemljama: Ne bojte se prolaziti Crvenim morem. Isključive i jedine mete su brodovi povezani s Izraelom”, kazao je Al-Houthi.

Vojni portparol grupe rekao je da je u 73 napada ubijeno pet boraca i ranjeno šest drugih te da će Huti nastaviti da blokiraju prolaz brodovima u Crvenom i Arapskom moru, piše Oslobođenje.

Palestinska oružana grupa Hamas oštro je osudila napade na mjesta Huta u Jemenu.

“SAD i Velika Britanija će snositi odgovornost za napade u ovom regionu”, naveo je Hamas.

Odluku predsjednika Bidena da počne napade na Hute neki od republikanaca američkog Kongresa su pohvalili, odnosno bila je kritikovana od demokrata.

“Pozdravljam operacije SAD-a i koalicije protiv terorista Huta koje podržava Iran, odgovornih za nasilno ometanje međunarodne trgovine u Crvenom moru i napade na američka plovila. Odluka predsjednika Bidena da upotrijebi vojnu silu protiv ovih iranskih predstavnika je zakasnjela”, kazao je republikanski vođa američkog Senata Mitch McConnell.

Sa demokratske strane gledišta, predstavnik Kalifornije Ro Khanna je naveo: “Predsjednik mora doći u Kongres prije nego što počne napad protiv Huta u Jemenu i uključi nas u još jedan bliskoistočni sukob. To predviđa prvi član Ustava. Ja ću se za to zalagati, bez obzira na to da li demokrata ili republikanac sjedi u Bijeloj kući.”

Tu kritiku ponovio je i predstavnik demokrata Mark Pocan iz Wisconsina, koji je istakao: “SAD ne mogu riskirati da se upletu u još jedan višedecenijski sukob bez odobrenja Kongresa. Bijela kuća mora raditi s Kongresom prije nego što nastavi ove vazdušne napade u Jemenu.”

Rusija je zatražila hitan saziv Vijeća sigurnosti UN-a u petak, objavila je stalna misija Rusije pri UN-u na Telegram kanalu.

Zamjenik predsjednika ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev poručio je da su Amerikanci otvorili novi front protiv Huta u Jemenu, a portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova poručila je da je američki napad na teritoriju Jemena potpuno nepoštovanje međunarodnog prava.

Iran je oštro osudio napad, nazivajući ga kršenjem suvereniteta Jemena.

“Ovi napadi samo će pridonijeti nesigurnosti i nestabilnosti u regiji”, dodao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nassar Kannani, prenosi Sky News.

Militantna skupina Hezbolah u Libanu također je osudila akciju. Skupina, blisko povezana s Iranom, rekla je: “SAD su partner u tragedijama i masakrima koje je počinio cionistički neprijatelj u Gazi i regiji.”

Saudijska Arabija pozvala je na suzdržanost i izbjegavanje eskalacije, kao i Kina. Glasnogovornik kineskog MVP-a Mao Ning rekao je da je Kina spremna na komunikaciju sa svim stranama s ciljem deeskalacije napetosti i zajedničkog održavanja sigurnosti međunarodnog plovnog puta.

Huti, koji kontroliraju veći dio Jemena, gađaju brodske rute na Crvenom moru kako bi iskazali podršku Hamasu, palestinskoj islamističkoj skupini koja se bori protiv izraelske ofanzive u Gazi. Pritom, napadi ugrožavaju međunarodnu trgovinu na ključnoj ruti između Evrope i Azije koja čini oko 15 posto svjetskog brodskog prometa. Više od 20 komercijalnih prevoznika i brodova napadnuto je od sredine novembra. Kao odgovor, američka vlada objavila je da pokreće operaciju Prosperity Guardian kako bi osigurala plovidbu i zaštitila brodove u Crvenom moru.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.