17.1.2024. 18:15
0
Macron mora skupiti milijarde eura
Francuski predsjednik Emmanuel Macron nije se bavio osjetljivim budžetskim pitanjima o tome gdje će se naći milijarde eura uštede u troškovima kada je skicirao planove za ostatak svog mandata.

Francuska treba da pronađe ogromne uštede u budžetu svake godine do kraja Macronovog mandata koji završava 2027. ako ima bilo kakvu nadu da će se do tada držati obaveze usklađivanja budžetskog deficita s pravilima EU.

Umjesto da pripremi teren za budžetske rezove, Macron je, međutim, na konferenciji za novinare u utorak navečer najavio planove za smanjenje poreza od dvije milijarde eura za srednju klasu iduće godine.

S izborima za Evropski parlament u junu, Macron treba da povrati podršku birača srednje klase kako bi umanjio značajnu prednost krajnje desničarskog Nacionalnog skupa prema njegovoj stranci.

To ostavlja nepopularan zadatak nalaženja načina za smanjenje budžeta njegovom veteranskom ministru finansija Brunu le Maireu, koji je u ponedjeljak kazao da će dati prijedloge "u narednim danima".

Vlada je već pronašla 16 milijardi eura uštede za ovu godinu, uglavnom postupnim ukidanjem privremenih mjera za neutralizaciju visokih cijena energenata za potrošače.

Uz cilj za dodatnih 12 milijardi u 2025., zvaničnici ministarstva finansija sugerirali su da bi francuskih 110 milijardi eura poslovnih subvencija moglo biti na udaru.

Također su povećali mogućnost obuzdavanja 16 milijardi eura koji se godišnje troše na medicinsku opremu i povećali mogućnost prodaje državnih nekretnina i smanjenja naknada za nezaposlene i za starije osobe.

Macron je rekao da će se odbitak za nadoknadu lijekova od državnog zdravstvenog osiguranja udvostručiti, s 50 eurocenti na jedan euro.

Njegova vlada obavezala se da će smanjiti budžetski deficit sa procijenjenih 4,4 posto ekonomske proizvodnje ove godine na ispod gornje granice EU od tri posto u 2027.

Iako Francuska ima dug istorijat kršenja tog ograničenja, revizija fiskalnih pravila EU krajem prošle godine to otežava.

"Sada je glavna stvar da se primjenjuju pravila i da se naša zemlja pridržava svojih obaveza do 2027. To bi bilo vrlo novo i stoga dobrodošlo", kazao je guverner Banke Francuske Francois Villeroy de Galhau Senatu u srijedu, prenosi Reuters.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.