25.1.2024. 15:15
0
Smrtna kazna za Japanca koji je podmetnuo požar u anime studiju i ubio 36 ljudi
Japanski sud osudio je danas na smrt Shinjija Aoba koji je 2019. godine podmetnuo požar u studiju za pravljenje animiranih filmova u Kyotu, kada je život izgubilo 36 ljudi, što se smatra jednim od najgorih masovnih ubistava u Japanu.

Aoba je u okružnom sudu u Kjotu priznao da je podmetnuo požar u zgradi "Kyoto Animation Co." 18. jula 2019. godine.

Aoba je tog dana ušao u Studio 1 i zapalio zgradu sa 40 litara benzina. Kako su pisali mediji tada, počinilac je vikao "Umri!" dok je vršio jezivi zločin.

Čak je neke ljude direktno polio benzinom prije nego što ih je zapalio.

Kako je vatra jačala pored ulaza, članovi osoblja su bili zarobljeni u zgradi. Dvadeset leševa pronađeno je na stepenicama od trećeg sprata do krova, što očigledno ukazuje da su žrtve pokušavale da pobjegnu.

Tomoaki Nishino, vanredni profesor na Institutu za istraživanje prevencije katastrofa Univerziteta Kyoto, procijenio je da su drugi i treći sprat bili skoro ispunjeni dimom u roku od 30 sekundi od eksplozije.

Aoba je pobjegao sa lica mjesta, ali su ga jurila dva radnika Kyoto animacije i ubrzo se srušio na ulicu, gdje ga je policija uhapsila. Na mjestu događaja pronađeno je više neupotrebljenih noževa.

Tada su još 32 zaposlena u tom studiju zadobila povrede.

Tužioci su zatražili smrtnu presudu za Aobu, dok je odbrana tvrdila da je u vrijeme izvršenog napada on bio mentalno nestabilan i tražila blažu kaznu ili oslobađanje optuženog.

(Sead M.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.