1.2.2024. 8:36
0
Putin u posjeti Turskoj 12. februara
Ruski predsjednik Vladimir Putin posjetit će 12. februara članicu NATO-a Tursku kako bi se sastao s predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, potvrdio je jučer jedan turski zvaničnik.

Putinova posjeta bit će prva nekoj članici Alijanse otkad je Rusija pokrenula invaziju Ukrajine u februaru 2022. godine, podsjeća Reuters.

Putinova inostrana putovanja ograničena su od prošlog marta kad je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao potjernicu protiv njega zbog navodne deportacije ukrajinske djece u Rusiju, što se smatra ratnim zločinom, prenosi RSE.

Rusija je opovrgnula optužbu i nazvala je skandaloznom, dodavši da je pravno nevažeća u svakom slučaju jer Rusija nije članica ICC-a. Turska također nije članica Rimskog statuta ICC-a, tako da Putin može putovati u Tursku bez straha od hapšenja.

Turska od početka rata nastoji da održi dobre odnose sa Moskvom, ali i s Kijevom. Ankara je omogućila vojnu podršku Ukrajini i izrazila podršku njenom teritorijalnom integritetu, ali se, međutim, načelno protivi sankcijama Rusiji.

Turska nastoji uvjeriti Rusiju da se vrati u takozvanu Crnomorsku inicijativu za žitarice nakon što se Moskva iz nje povukla prošlog jula, okončavši godinu dana zaštićenog izvoza iz ukrajinskih luka usljed rata.

Erdogan je rekao da se alternative tome sporazumu nisu pokazale kao dugotrajno rješenje.

Istovremeno, Erdogan će putovati u Egipat 14. februara, rekli su zvaničnici, nakon što su dvije zemlje poboljšale svoje diplomatske odnose prošlogodišnjim imenovanjem ambasadora nakon dugogodišnje napetosti.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.