3.2.2024. 11:13
0
Zvala ga mjesecima, pričali telefonom, sastali se u luksuznom hotelu: Moćna plavuša natjerala Orbana da uradi ono što EU želi
Bio je potreban višemjesečni šarm italijanske premijerke Giorgia Meloni i nekoliko večera sa francuske strane da bi mađarski premijer Viktor Orban pristao na paket pomoći EU od 50 milijardi eura Ukrajini. Meloni je vodila razgovore sa Orbanom, zahvaljujući njihovoj dugogodišnjoj vezi.

Kako piše Politico, a prenosi Nova.rs, ona je nekoliko puta pokušala da bude "most" u komunikaciji Mađarske i država članica i izgleda da je ovoga puta to i uspjelo, smatra jedan diplomata.

Orban je poklekao nakon doručka sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i Meloni.

Odluka koja je donijeta na samitu bila je ključna za lidere EU koji su željeli da pokažu podršku Ukrajini i da istovremeno pokažu da su u stanju da kontrolišu pobunu Mađarske. Lideri EU su najavili značajan napredak u trenutku kada pomoć Ukrajini od Sjedinjenih Američkih Država stagnira zbog Kongresa.

- Ovo šalje važan signal i Sjedinjenim Američkim Državama - rekao je švedski premijer Ulf Kristersson nakon postignutog dogovora.

Na sastanku su lideri naglasili da, iako je sporazum bez Mađarske moguć, Rusija bi time pomislila da u EU nedostaje jedinstvo.

Politiko piše da je Meloni svoj takozvani diplomatski posao započela prije nekoliko mjeseci, razgovorima i sastancima različitih ministara i zvaničnika, a u srijedu uveče delegati su do kasnih večernjih sati pokušavali da pronađu zajednički jezik sa Orbanom. Proteklih dana, Meloni je razgovarala sa Orbanom i preko telefona, sastajala se sa njim u briselskom luksuznom hotelu Amigo na jednočasovnom razgovoru, i isto ponovila u četvrtak ujutru prije sastanka.

Makron se u srijedu uveče takođe sastao sa Orbanom. Ranije ovog mjeseca pokušao je da pridobije mađarskog lidera tokom ručka u Jelisejskoj palati. On je igrao ključnu ulogu u ovim pregovorima, naglašavaju Francuzi.

- Nikada nije želio da se suprotstavi Orbanu, već da ga privoli. To je pristup koji se danas isplati - rekao je izvor blizak francuskom predsjedniku za Politico.

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel preskočio je formalnosti na sastanku i brzo iznio detalje sporazuma sa Orbanom. Mađarska je brzo ishod preokrenula u svoju korist. Orbanov politički direktor Balazs Orban, koji nije u srodstvu sa mađarskim premijerom, tvrdi da je Budimpešta od samita dobila ono što je željela.

- Krajem prve godine o pomoći Ukrajini mora ponovo da se pregovara, a na kraju druge godine čitavo pitanje će ponovo biti razmotreno u kontekstu budžeta EU za naredni period - napisao je Balazs Orban na X-u.

Von der Leyen je istakla da Orban nije dobio dodatne ustupke, što je i Scholz ponovio na konferenciji za novinare poslije samita. On je kazao da je uoči samita imao nekoliko „intenzivnih i poverljivih“ razgovora sa Orbanom, a posebno je insistirao da Mađarska ne može da dobije nikakve ustupke u pogledu vladavine prava.

- Svi moraju da budu u mogućnosti da se oslone na nas da ćemo se pridržavati sopstvenih pravila, posebno kada zahtijevamo da se drugi pridržavaju standarda EU, naročito u pogledu vladavine prava - rekao je Scholz.

Ovo je urađeno kako bi se povratilo duboko nepovjerenje koje Budimpešta ima prema Komisiji za isplatu novca Mađarskoj. 

- Orban je dobio obavezu da bude tretiran pošteno - rekao je jedan diplomata EU.

Diplomate i zvaničnici su rekli da je Orban jednostavno morao da popusti kako bi izbjegao političku krizu i lideri nisu oklijevali da pokažu Mađarskoj ko je glavni.

- Mađarskoj je potrebna Evropa. On takođe treba da razmisli šta za Mađarsku znači da bude u Evropi - rekla je premijerka Estonije Kaja Kallas uoči sastanka.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.