21.3.2024. 22:33
1
Orban: Ideologija otvorenog društva neće zavladati, bacit ćemo je na smetljište historije
Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da postoji dobra šansa da snage sa kršćanskom osnovom postanu dominantne u Evropskoj uniji rekavši da ideologija slobodnog društva neće zavladati centralnom Evropom.

"Prošlo je mnogo vremena od kada sam vidio tako dobru šansu da snage sa nacionalno konzervativnom, suverenističkom i kršćanskom osnovom postanu dominantne u EU", rekao je Orban na ceremoniji dodjele nagrade u Briselu.

On je dodao da će u debati s liberalima pobijediti nacije, a ne "Soroševa imperija ili briselske birokrate", prenijela je agencija MTI.

"Ideologija otvorenog društva neće zavladati u centralnoj Evropi. Bacit ćemo ih tamo gdje im je mjesto, na đubrište historije, kao što smo protjerali komuniste", insistirao je Orban.

Na svečanosti je poljskom poslaniku u Evropskom parlamentu Ričardu Antoniju Legutku dodijeljena nagrada "Hunjadi Janoš" Fondacije za građansku Mađarsku.

Osvrćući se na poljskog dobitnika nagrade, Orban je rekao da je Legutko "proučavao operacije EU i otkrio ključne znake težnje ka političkom autoritarizmu".

"Utvrdio je da progresivni liberali imaju suprotstavljeni stav prema bilo kome drugom sa drugačijim načinom razmišljanja. Postali su poput komunista i predstavljaju stvarnu opasnost za slobodu", rekao je mađarski premijer.

(Ajdin B.)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.