3.2.2024. 22:15
0
U Njemačkoj počinje testiranje četverodnevne radne sedmice: Kraće će se raditi za istu platu
FOTO: Ilustracija
U 45 kompanija širom Njemačke je započela primjena četverodnevne radne sedmice, tokom koje će se utvrditi učinci četverodnevne radne sedmice za platu koliko je bila tokom petodnevne radne sedmice. Testiranje će trajati pola godine.

Inicijativu za četverodnevnu radnu sedmicu predvodi berlinska konsultantska kuća Intraprenor u saradnji s neprofitnom organizacijom 4 Day Week Global (4DWG). Zagovornici skraćivanja radne sedmice nadaju se da će time radnike učiniti sretnijima i produktivnijima u trenutku kada u Njemačkoj sporo raste produktivnost i kada postoji nedostatak radne snage.

Prema podacima Centralne banke Njemačke (Deutsche Bundesbank), vhunac produktivnosti u ovoj državi bio je u novembru 2017. godine i nakon toga se kontinuirano smanjuje. Međutim, ta produktivnost je i dalje daleko veća od produktivnosti u ostalim velikim evropskim ekonomijama.

Prema pristalicama četverodnevne radne sedmice i većini onih koji su imali priliku da sedmično rade četiri dana, povećala bi se dobrobit radnika, čineći ih produktivnijima. Smatra se da bi se time podstaklo da se zaposle i oni koji ne žele raditi zbog toga što smatraju da je petodnevna radna sedmica preduga. Zbog toga postoji mogućnost ublažavanja problema nedostatka radne snage.

Trgovinsko-industrijska komora Njemačke (DIHK) je u novembru 2023. saopćila da se polovina njemačkih kompanija bori da popuni radna mjesta. Izvršni direktor DIHK-a Achim Dercks je istakao da su hiljade nepopunjenih radnih mjesta prošle godine uzrokovale gubitak od 90 milijardi eura, što je više od dva posto njemačkog BDP-a.

Prema istraživanju kompanije Forsa, 71 posto zaposlenih Nijemaca želi imati mogućnost da sedmično radi četiri dana. Više od tri četvrtine podržava odluku vlade da razmotri uvođenje četverodnevne radne sedmice, dok dva od tri poslodavca također podržavaju tu odluku vlade.

Značajna većina (75 posto) smatra da bi četverodnevna radna sedmica bila poželjna za zaposlene, dok 59 posto smatra da bi to bilo prihvatljivo za poslodavce. Skoro polovina poslodavaca (46 posto) smatra da je testiranje četverodnevne radne sedmice izvodivo na radnom mjestu, prenosi Euronews.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.