7.2.2024. 9:21
0
Katar: Hamas "suštinski pozitivno" reagovao na sporazum o primirju sa Izraelom
FOTO: AP
Posrednik u pregovorima između Izraela i Hamasa o puštanju talaca, Katar, kaže da je palestinska militantna organizacija "suštinski pozitivno" reagovala na predloženi sporazum o primirju s Izraelom, pošto je ova grupa ponovila svoj zahtjev za prekidom izraelskog napada na Gazu.

Tokom konferencije za novinare s američkim državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, katarski premijer Sheikh Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani u utorak je opisao Hamasovu reakciju na prijedlog kao “suštinski pozitivnu”, ne iznoseći više detalja.

Blinken je rekao da je odgovor Hamasa na prijedlog u kojem su posredovali Katar, Egipat i Sjedinjene Države saopćen izraelskim zvaničnicima.

Američki državni sekretar je trenutno u turneji po Bliskom istoku te je dodao da će o Hamasovom odgovoru razgovarati sa izraelskim zvaničnicima kada u srijedu posjeti tu državu.

Obraćajući se novinarima u utorak u Dohi, Blinken je rekao da je dogovor “suštinski”, prenijela je Al Jazeera.

“Ima još puno posla koji treba da se uradi. Ali mi i dalje vjerujemo da je sporazum moguć i zaista neophodan, i nastavit ćemo neumorno raditi na tome”, rekao je on.

Hamas je u saopćenju naveo da su njegovi čelnici razmotrili “sveobuhvatan sporazum o prekidu vatre… u pozitivnom duhu”, uključujući detalje o obezbjeđivanju pomoći i skloništa, rekonstrukciji, ukidanju 17-godišnje opsade i završetku procesa “razmjene zatvorenika”.

Katarski premijer Sheikh Mohammed Al Thani rekao je da postoji niz izazova sa kojima se posrednici suočavaju tokom pregovora, te da događaji na terenu u Gazi utiču na tok pregovora.

“Nadamo se da ćemo to uskoro vidjeti sve više rezultata”, rekao je.

Predloženi sporazum su prije više od sedam dana sastavili američki i izraelski šefovi obavještajnih službi na sastanku sa egipatskim i katarskim zvaničnicima.

Hamas je ranije rekao da svaki dogovor mora dovesti do definitivnog okončanja rata. Izrael je rekao da neće trajno zaustaviti rat dok Hamas ne bude uništen.

Dobro obaviješteni izvori koji rade na navedenim pregovorima rekli su da će primirje trajati najmanje 40 dana, tokom kojih će Hamas osloboditi civile među preostalim taocima koje drže. Slijedile bi dalje faze, predaja vojnika i leševa talaca, u zamjenu za oslobađanje Palestinaca zatočenih u Izraelu.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.