7.2.2024. 19:48
0
Ogromna eksplozija na Suncu prouzrokovala probleme na Zemlji
Snažna eksplozija na Suncu pokrenula je ogroman nalet energiziranih čestica koje su jurile kroz svemir zapanjujućom brzinom od 1.500.000 km/h, što je dovelo do široko rasprostranjenih poremećaja, uključujući nestanke struje u Australiji i Južnoj Aziji.

Događaj, koji su fizičari klasificirali kao baklju M-klase, dogodio se u ponedjeljak u 20:30 po istočnom vremenu, a solarna oluja koja je uslijedila stigla je do Zemlje oko 10 ujutro po istočnom vremenu u utorak, prenosi Daily Mail.

Baklja, koja je sposobna da izazove mala do umjerena zamračenja radija (R1 do R2) na dnevnoj strani Zemlje, izazvala je upozorenja Centra za predviđanje svemirskih vremenskih prilika NOAA. Vazduhoplovna komunikacija, vladine vremenske stanice, meteorološke stanice, radio-amateri i usluge javnog opsega su među frekvencijama koje su podložne smetnjama.

Dr. Tamitha Skov, fizičar, istakla je uticaj na pojedince koji se oslanjaju na GPS/GNSS usluge, posebno na visokim geografskim širinama, kao i na precizne farmere i korisnike bespilotnih letjelica (UAV) za različite svrhe kao što su izviđanje, potraga i spašavanje, ili fotografisanje iz vazduha.

Baklje M klase poput one uočene u ponedjeljak mogu rezultirati izbacivanjem koronalne mase (CME), velikim oblacima plazme i magnetnim poljima koji izbijaju sa površine Sunca. CME imaju potencijal da izazovu geomagnetske oluje, privremeno ometajući Zemljinu magnetosferu i kružeći satelite kroz udarni talas solarnog vjetra a imaju utjecaja i na organizam.

Predviđanja ukazuju na 99 posto šanse za C baklje, 60 posto šanse za M baklje i 25 posto šanse za X baklje u naredna 24 sata, prema EarthSky. Baklje klase C imaju minimalne posljedice na Zemlji, dok baklje klase X mogu izazvati globalne radio-zamračenja i dugotrajne radijacijske oluje u gornjim slojevima atmosfere.

Ovaj incident uslijedio je nakon sličnog solarnog događaja prije manje od mjesec dana, uzrokujući nestanke i prekide u komunikaciji. Naučnici i dalje pomno prate aktivnost Sunca, posebno povezana sa sunčevim pjegama kao što su AR3575 i AR3576, a NOAA-in centar za predviđanje vremenskih prilika u svemiru ukazuje na 45 posto šanse za dodatne smetnje u komunikaciji u narednim danima.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.