11.2.2024. 12:25
0
Bivši savjetnik Angele Merkel upozorava: Putin bi mogao narediti napad na NATO!
Ne može se isključiti ruski napad na članicu NATO-a, poručio je danas čelnik Minhenske sigurnosne konferencije Christoph Heusgen, nekoliko dana prije početka okupljanja svjetskih čelnika i vojnih stručnjaka.

Upitan misli li da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao narediti takav napad, Heusgen je odgovorio:

"Naravno. Putin je ipak opetovano rekao da je raspad Sovjetskog Saveza bio najveća katastrofa 20. stoljeća jer je rezultirao time da su mnogi Rusi ostali izvan granica Rusije."

- Putin je namjeravao ponovo uspostaviti Veliku Rusiju s granicama raspadnutog Sovjetskog Saveza. Ona bi bila globalna imperija u kojoj bi on vladao poput cara - izjavio je Heusgen za dizeldorfski Rheinische Post i bonski General Anzeiger.

Prema njegovim riječima, ako Putin ne izgubi rat u Ukrajini, mora se uzeti u obzir da bi mogao "zgrabiti Moldaviju ili baltičke republike".

Heusgen je odbio špekulisati o tome u šta bi se Putin mogao konkretno upustiti, prenosi Hina.

- No, moramo učiniti sve kako bismo osigurali da Ukrajina dobije oružje i vojnu pomoć koja joj je potrebna da se uspješno odupre ruskim agresorima i da ih otjera sa svog nacionalnog teritorija - naveo je Heusgen.

Heusgen je bio savjetnik za vanjsku politiku bivše njemačke kancelarke Angele Merkel između 2007. i 2017. godine.

Nakon toga imenovan je za ambasadora Njemačke pri UN-u prije preuzimanja dužnosti na Minhenskoj konferenciji.

U razgovoru ove sedmice s konzervativnim američkim novinarom Tuckerom Carlsonom, Putin je rekao da Rusija nema teritorijalne ambicije prema Poljskoj i baltičkim zemljama.

- Mogla bi se isključiti ruska invazija na ove zemlje NATO-a, osim ako Poljska ne napadne Rusiju - poručio je Putin.

U glavnom gradu Bavarske od 16. do 18. februara održava se Minhenska sigurnosna konferencija, na kojoj se očekuje oko 50 šefova državnih čelnika. Rusija i Iran ove godine nisu pozvani.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.