25.2.2024. 11:43
0
Lula da Silva planira da se sastane sa Putinom na samitu BRICS-a
Predsjednik Brazila Luiz Inacio Lula da Silva sastaće se sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u oktobru kada će dvojica lidera prisustvovati samitu BRICS-a koji bi trebao biti održan u Rusiji, saopštila je brazilska vlada, prenosi Bloomberg.

To će biti prvi sastanak bloka na kojem će Putin učestvovati od početka rata Rusije protiv Ukrajine 2022. godine.

Ruski predsjednik nije otputovao na samit grupe prošle godine u Južnoj Africi s obzirom na rizik da ga uhapse po nalogu Međunarodnog krivičnog suda zbog ratnih zločina.

U četvrtak, ruski ministar vanjskih poslova Sergey Lavrov sastao se s Lulom u predsjedničkoj rezidenciji u Braziliji. Prema saopštenju brazilske vlade, Lavrov je iznio stavove Rusije u vezi sa sukobom u Ukrajini. Lula je ponovio da Brazil „ostaje voljan da sarađuje u naporima u korist mira“.

Lula je u srijedu primio američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena u predsjedničkoj palati.

Blinken i Lavrov boravili su u Brazilu na sastanku Grupe 20 ministara vanjskih poslova u Rio de Janeiru.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.