16.3.2024. 15:16
0
Cijene nafte u padu: Ohrabrile prognoze IEA
Danas su se cijene nafte na američkom tržištu kretale naniže, te je tako WTI nafta, referentna za američko tržište iznosila 81.04 dolara, a Brent nafta 85.34 dolara za barel, prenio je "Oil Price".

Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 85 dolara budući da su nagađanja da bi američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), mogla sniziti kamatne stope tek početkom ljeta prevagnula nad padom zaliha.

Na londonskom tržištu cijena barela je nakon podneva bila niža 55 centi nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 84.83 dolara. U četvrtak je zaključio trgovinu u plusu 1.39 dolara, prenosi "Mina" pozivajući se na "SeeBiz".

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 56 centi višoj cijeni, od 80.7 dolara. U četvrtak je zaključio trgovinu u plusu 1.54 dolara.

Tržišta su u četvrtak ohrabrile prognoze Međunarodne agencije za energiju (IEA) koje signaliziraju poboljšanje u snabdijevanje u ovoj godini.

Agencija procjenjuje da će globalna potražnja za naftom u prvom tromjesečju porasti 1.7 miliona barela dnevno, snažnije nego što su bili očekivali, zbog poboljšanih izgleda u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i pojačane potražnje za gorivom pod uticajem putovanja brodova dužom rutom oko Rta dobre nade.

IEA je u februaru prognozirala da će potražnja u ovoj godini porasti za 1.22 miliona barela dnevno, dok je OPEC u svom februarskom izvještaju naveo procjenu rasta od 2.25 miliona barela dnevno. Razlika u prognozi odgovara količini od jedan odsto dnevne svjetske potražnje, prenosi "b92".

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.