19.3.2024. 22:27
0
Američki vrhovni sud dozvolio hapšenje migranata u Teksasu
Američki Vrhovni sud je presudio da Teksas smije hapsiti i zatvoriti migrante u sklopu novog zakona savezne države o imigraciji, javlja BBC. Zakon SB4 dopustit će lokalnoj i državnoj policiji hapšenje i progon osumnjičenih za ilegalan prelazak meksičke granice.

Administracija predsjednika Joe Bidena je zakon nazvala neustavnim. Odluka je donesena dan nakon što je zbog žalbi blokirana na istom nivou. Stupanje zakona na snagu je tri puta odgodio sudac Samuel Alito. Vrhovni sud je danas presudio da SB4 može stupiti na snagu, no niži, savezni žalbeni sud još nije donio odluku o njegovoj legalnosti, prenosi HINA.

Troje liberalnih članova Vrhovnog suda, Sonia Sotomayor, Elena Kagan i Ketanji Brown Jackson izrazili su svoje neslaganje.

"Sud daje zeleno svjetlo koje će narušiti dugotrajnu ravnotežu moći između savezne i državnog nivoa te posijati haos", napisala je Sotomayor u svom mišljenju.

SB4 daje lokalnim i državnim policijskim zvaničnicima ovlast da zaustave i uhapse osobe za koje se sumnja da su prešle granicu nezakonito, osim u školama, zdravstvenim ustanovama ili religijskim prostorima. Predviđeni su prekršajni postupci ili kazneni postupci i moguće zatvorske kazne, ili novčane kazne do 2000 američkih dolara (oko 1840 eura).

Kazne za one koji nezakonito uđu u Teksas nakon što su bili deportovani bi mogle biti i do 20 godina zatvora, ovisno o imigracijskoj i kriminalnoj historiji osobe. SB4 je potpisan u decembru, a prvobtno je trebao stupiti na snagu 5. marta.

(Ajdin B.)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.