21.3.2024. 10:47
0
Napetost raste: Kina poslala desetine ratnih aviona iznad Tajvana
FOTO: ilustracija
Ministarstvo odbrane Tajvana saopćilo je da su 32 kineska vojna borbena aviona otkrivena oko ostrva u posljednja 24 sata.

Ovo je drugi najveći broj kineskih dronova otkrivenih iznad samoupravnog ostrva ove godine.

Ministarstvo nacionalne odbrane Tajvana je također saopćilo da je u posljednja 24 sata oko Tajvana otkriveno pet brodova kineske mornarice.

Trinaest aviona je "prešlo srednju liniju u Tajvanskom moreuzu", dodaje se u saopćenju.

Ova linija je nezvanična granica između Kine i Tajvana.

Tajvanske oružane snage su "pratile situaciju i rasporedile patrolnu letjelicu, mornaričke brodove i raketne odbrambene sisteme kao odgovor na otkrivene aktivnosti".

Krajem januara i početkom februara, ovo ministarstvo je otkrilo 33 kineska borbena aviona oko ostrva – rekordan broj aviona otkriven ove godine.

Otkrivanje ovih aviona uslijedilo je nakon predsjedničkih izbora 13. januara, na kojima je pobijedio aktuelni potpredsjednik Lai Ching-te, kojem se Peking protivi.

Tajvan je prošlog mjeseca rekao da je oko ostrva otkriveno 11 kineskih ratnih brodova- najveći broj ove godine, dok su se Tajpej i Peking sukobili zbog incidenta s ribarskim čamcem. Kineski ribarski brod, sa četiri osobe na njemu, potonuo je 14. februara u blizini Tajvana dok ga je progonila tajvanska obalska straža. Tokom ovog incidenta dvije osobe su poginule, a dvije su pobjegle.

Ovaj incident se dogodio u vrijeme kada su tenzije između Kine i Tajvana visoke.

Kina smatra Tajvan svojim dijelom i ne isključuje mogućnost da jednog dana preuzme kontrolu nad njim, makar i silom.

(Erna H.)

TAJVANKINA
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.