3.4.2024. 21:10
0
Tajvan odbio ponudu Kine za pomoć nakon zemljotresa
FOTO: EPA
Vlada u Taipeiju u srijedu je odbila ponudu Kine za pomoć nakon zemljotresa jačine 7,4 stepena koji je pogodio istočnu obalu Tajvana.

Kineski ured za poslove s Tajvanom ponudio je pomoć u slučaju katastrofe na ostrvu nakon potresa, ali je tajvansko vijeće za kopnene poslove izjavilo da im nije potrebna.

"Veoma cijenimo njihovu zabrinutost, ali nema potrebe da nam kopnena strana pomaže u pružanju pomoći u katastrofama", navodi se.

Tajvan, koji Kina vidi kao dio svoje teritorije, djeluje nezavisno od osnivanja Narodne Republike Kine 1949. godine.

Iako je Tajvan dozvolio donacije Kine u gotovini u prethodnim potresima, nije dozvolio kineskim timovima da učestvuju u pomoći u katastrofama i spašavanju.

U međuvremenu, brojne zemlje, posebno Japan, ponudile su pomoć Tajvanu za pomoć u katastrofama i spašavanje.

Među rijetkim državama koje imaju diplomatske odnose s Tajvanom, Gvatemala i Paragvaj također su podijelili poruke podrške.

Potres jačine 7,4 stepena Rihterove skale koji je pogodio istočnu obalu Tajvana rano u srijedu usmrtio je najmanje devet ljudi.

Ovo je najjači potres koji je pogodio ovu ostrvsku državu u posljednjih 25 godina. Oko 2.400 ljudi poginulo je 1999. godine kada je potres jačine 7,7 stepeni po Rihterovoj skali pogodio Tajvan u toku noći.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.