21.3.2024. 16:06
0
Njemačka aviokompanija Lufthansa zbog štrajkova izgubila 250 miliona eura
FOTO: ilustracija
Njemački avio prijevoznik Lufthansa procjenjuje da su ga štrajkovi zaposlenika od početka godine stajali 250 miliona eura, više nego udvostručivši procjenu s početka mjeseca.

Financijski pritisak štrajkova obuhvaća dulje razdoblje od same obustave rada i uključuje i posljedice u popisima posade, rasporedu letova i neizvjesnosti potrošača, napisao je jučer u internom dopisu radnicima glavni financijski direktor Lufthanse Remco Steenbergen.

Tako su letovi na inače isplativoj vezi između Frankfurta i San Francisca bili otkazani cijelu sedmicu, naveo je Steenbergen konkretan primjer i dodao da putnici danas nerado rezerviraju karte, a ako ih rezerviraju, izbjegavaju Lufthansina čvorišta u Frankfurtu i Münchenu. Početkom marta Steenbergen je troškove štrajka bio procijenio na 100 miliona eura.

Radnici Lufthanse štrajkaju već neko vrijeme i pregovaraju s upravom kako bi postigli nagodbu pred sam početak uskršnjih putovanja. 

- Problem su novac i trajanje ugovora, rekao je predsjednik sindikata zračnog osoblja Ufo Joachim Vazquez Bürger jučer, nakon najnovijeg kruga pregovora.

Nastavljamo s pregovorima, rekao je Bürger, "ali trenutno nije moguće prognozirati hoće li dogovor biti postignut prije Uskrsa". 

Arbitraža bi pak trebala riješiti odvojeni spor oko plaća Lufthansinog zemaljskog osoblja. Bude li neuspješna, sindikat Verdi glasovat će da se štrajka do daljnjeg.

Štrajkaju i radnici službi za sigurnost zračnog prometa na aerodromima. Predstavnici sindikata Verdi i poslodavaca započeli su u srijedu šesti krug kolektivnih pregovora. 

- Zaista želimo postići dogovor, rekao je pregovarač Verdija Wolfgang Pieper, prenosi Hina.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.