29.3.2024. 18:23
0
Nekoliko ruskih ratnih brodova ušlo u Crveno more
Ruski ratni brodovi iz Pacifičke flote prešli su tjesnac Bab al-Mandeb i ušli u Crveno more, objavila je državna novinska agencija TASS, upuštajući se u pomorsku regiju pogođenu napadima Husa i prepunu mornaričkih plovila, javio je Bloomberg.

Odred je uključivao raketnu krstaricu Varjag i fregatu Maršal Šapošnjikov, prenio je u četvrtak TASS, pozivajući se na press službu ruske Pacifičke flote, koja je saopštila da brodovi izvršavaju „zadate zadatke u okviru dalekometne pomorske kampanje“.

Krajnje odredište bilo je nejasno iz izvještaja, kao i razlog zašto je Rusija tamo poslala brodove.

Mjesecima jemenski Husi izvode napade na brodove u Crvenom moru u znak odmazde za izraelske vojne akcije u Gazi, prisiljavajući mnoge brodove da preusmjere svoja putovanja.

Grupa je ranije ovog mjeseca rekla Kini i Rusiji da njihovi brodovi mogu ploviti kroz Crveno more i Adenski zaljev bez napada. U zamjenu za to, dvije zemlje mogu pružiti političku podršku Husima u tijelima kao što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacijaa, prema nekoliko izvora.

Husi kažu da ciljaju brodove povezane s Izraelom, SAD-om i Ujedinjenim Kraljevstvom.

Ipak, čini se da su pogrešno identificirali neka plovila. Rakete su eksplodirale u blizini broda koji je prevozio rusku naftu krajem januara, nekoliko dana nakon što je glasnogovornik Husa rekao ruskim novinama da se ruski i kineski trgovački brodovi ne moraju plašiti napada.

Husi su u subotu ispalili projektil na kineski naftni tanker Huang Pu, saopštila je američka Centralna komanda, ističući rizike za brodarstvo u morima kod Jemena uprkos sporazumu.

Otkako su napadi počeli, većina zapadnih brodarskih kompanija izbjegavala je moreuz i umjesto toga obilazi južnu Afriku.

Američki i britanski ratni brodovi u Crvenom moru već sedmicama gađaju mete Husa u pokušaju da odvrate grupu od napada na trgovačke brodove, dok Iran, koji podržava Huse, ima špijunski brod neposredno ispred Crvenog mora. U blizini je i francuski brod.

Ranije ovog mjeseca Iran, Rusija i Kina održale su zajedničke pomorske vježbe u Indijskom okeanu, prema ruskom ministarstvu odbrane.

I Varjag i Maršal Šapošnjikov učestvovali su u vježbama, za koje je Rusija rekla da imaju za cilj da praktikuju „sigurnost u pomorskim ekonomskim aktivnostima“, uključujući oslobađanje brodova koje su oteli pirati.

Rusija je ttražila pomorsku bazu na Crvenom moru u Sudanu, iako bi građanski sukob u toj zemlji mogao poništiti te planove.

(Patria)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.