6.4.2024. 18:11
0
Španija potvrdila da će priznati Palestinu kao suverenu državu
FOTO: AFP
Španski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares rekao je da Madrid planira priznati Palestinu kao suverenu državu prije jula, što je već najavio i premijer.

"Španski premijer Pedro Sanchez ima veoma čvrstu volju za to. Razgovaramo sa našim evropskim partnerima, kao i sa našim arapskim partnerima", rekao je Albares tokom intervjua za državni radio RNE.

Sanchez je "veoma jasno rekao šta Španija misli u vezi toga", naglasio je Albares.

Dodao je da Španija razmjenjuje mišljenja o najboljem vremenu s drugim globalnim akterima kako bi uspostavila realističnu i održivu palestinsku državu i osigurala mir na Bliskom istoku.

Albares je predložio da se nakon uklanjanja oružja iz Gaze i Bliskog istoka uspostavi palestinska nacionalna vlast koja će pružati osnovne usluge i teritorijalni kontinuitet.

Ova vlast bi, prema njegovim riječima, trebala imati vezu s koridorom i imati pristup morskoj luci u Gazi sa glavnim gradom u istočnom Jerusalemu.

"Svi znamo formulu. Sada nam je potrebna politička volja da to sprovedemo u praksu", naglasio je Albares.

"Razgovarao sam sa novim palestinskim premijerom i ministrom vanjskih poslova, Mohammadom Mustafom. Prenio sam mu čvrstu opredijeljenost Španije za prekid vatre u Gazi, nesmetan ulazak humanitarne pomoći i priznavanje palestinske države. Španija radi za mir”, objavio je Sanchez u petak.

(Erna H.) 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.