29.4.2024. 9:33
0
Blinken u posjeti Bliskom istoku: Sa čelnicima arapskih zemalja o poslijeratnom upravljanju Pojasom Gaze
FOTO: AP
Američki državni tajnik Antony Blinken nastavlja razgovore o Gazi u Saudijskoj Arabiji. Putovanje je najavljeno nakon telefonskog razgovora američkog predsjednika Joe Bidena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Naime, američki državni tajnik Antony Blinken stigao je u Saudijsku Arabiju, gdje će sudjelovati u razgovorima s arapskim čelnicima o poslijeratnom upravljanju Gazom.

Također će ove sedmice ponovno posjetiti Izrael i Jordan.

Saudijska Arabija prva je stanica na dugom putovanju Blinkena, gdje će sa svojim arapskim partnerima pokušati razgovarati o poslijeratnoj situaciji u Gazi i izvršiti pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da poduzme konkretnije mjere, koje je tražio američki predsjednik Joe Biden.

Očekuje se da će se Blinken u Rijadu sastati s visokim saudijskim čelnicima i kolegama iz pet arapskih zemalja i to Katara, Egipta, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana kako bi nastavili rasprave o poslijeratnom upravljanju Pojasom Gaze, rekao je visoki dužnosnik State Departmenta.

Također se očekuje da će Blinken razgovarati s arapskim diplomatima o tome kako bi Evropa mogla pomoći u obnovi male enklave, koja je potpuno razorena šest mjeseci izraelskog bombardiranja.

Razgovori o obnovi i upravljanju Gazom traju već mjesecima, ali jasan mehanizam tek treba biti uspostavljen. Sjedinjene Američke Države podržavaju Izrael u borbi protiv Hamasa, ali Washington ne želi da Izrael ponovno okupira to područje.

Umjesto toga, on se zalaže za plan koji bi uključivao reformirane palestinske vlasti uz potporu arapskih država.

Blinken će također razgovarati sa saudijskim vlastima o naporima da se normaliziraju odnosi između Saudijske Arabije i Izraela i usvajanju sveobuhvatnog sporazuma koji uključuje sporazume o međusobnim odbrambenim i sigurnosnim obavezama te nuklearnoj saradnji.

U zamjenu za normalizaciju odnosa arapske zemlje i Washington traže da Izrael prizna palestinsku državu, što je Netanyahu više puta odbio.

Blinken će nastaviti put prema Izraelu i Jordanu, objavio je u nedjelju State Department, ali nije objavio detaljan raspored.

Predviđeno je da putovanje traje do srijede. U Jordanu je razgovarao o važnosti povećanja humanitarne pomoći.

On će se sastati s visokim jordanskim dužnosnicima i humanitarnim skupinama u Ammanu i prenijeti informacije Izraelu krajem sedmice.

Putovanje je najavljeno nakon telefonskog razgovora između američkog predsjednika Bidena i izraelskog premijera Netanyahua o tekućim pregovorima o okončanju izraelske ofenzive u Pojasu Gaze u zamjenu za oslobađanje talaca.

Egipat, Katar i Sjedinjene Američke Države već mjesecima pokušavaju posredovati u novom primirju između Izraela i Hamasa, dok pritisak javnosti za postizanjem dogovora raste.

Biden je također ponovio svoje protivljenje izraelskoj vojnoj operaciji u Rafahu, južnoj Gazi, gdje je više od milion Palestinaca našlo utočište.

(Erna H.) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.