29.4.2024. 11:12
0
Velika akcija Europola, oduzeto gotovo 1.400 komada vatrenog oružja: Uhapšeno je 107 osoba
FOTO: ilustracija
Ukupno 1.388 komada vatrenog oružja zaplijenjeno je tokom velike operacije koju je vodila Rumunija, a koja se protegla u 16 evropsih zemalja.

Akcijom, koja je uslijedila nakon višemjesečnog prikupljanja obavještajnih podataka čiji je cilj bila identifikacija ključnih meta, koordinirao je Europol, a izvedena je u februaru. Međutim, rezultati akcije su, zbog operativnih podataka, objavljeni tek sada.  

U ovu veliku operaciju bile su uključeni: Belgija, Bugarska, Njemačka, Grčka, Latvija, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Švedska, Albanija, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Norveška, Srbija, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Tokom akcije, kako je saopćio Europol, stotine policijskih službenika provele su više od 630 pretresa, a uhapšeno je 107 ljudi. Gotovo 500 komada vatrenog oružja preinačenog - ili spremnog za preinaku - pronađeno je tokom operacije, zajedno s gotovo 900 komada vatrenog oružja.

Ostalo oružje, poput vazdušnog ili pušaka dizajniranih za ispaljivanje metalnih kuglica, također je pronađeno, zajedno s više od 60.000 komada municije. 

Rezultati akcije:

Iako se često izvještava o oružju isprintanom u 3D formatu, tijela za provođenje zakona procjenjuju da preinačeno plinsko alarmno i signalno vatreno oružje čini gotovo polovicu ilegalnog oružja u optjecaju unutar EU-a.

Pojedinci i organizirane kriminalne mreže često koriste ovu vrstu vatrenog oružja, budući da je određene modele lako modificirati za ispaljivanje bojeve municije i pretvaranje u smrtonosno oružje.

Nakon što uđu u EU, obično se kupuju po pristupačnoj cijeni na legitimnim tržištima. Oružje bi se potom prepravljalo i preprodavalo u drugim zemljama u kojima je za nabavku, uvoz i posjedovanje pištolja potrebna dozvola.

Konvertirano vatreno oružje je opasno, po život opasno oružje koje su kriminalne organizacije koristile u brojnim nedavnim smrtonosnim pucnjavama u EU-u.

Europol ima ključnu ulogu u podršci državama članicama u borbi protiv kriminalnih mreža uključenih u ilegalnu trgovinu oružjem. Europolovi stručnjaci i analitičari blisko surađuju sa stručnjacima za borbu protiv terorizma u međunarodnim istragama i udružuju napore sa državama članicama kako bi Europu učinili sigurnijom.

Europol je koordinirao međunarodnu operaciju, analizirao prikupljene podatke i izradio pakete obavještajnih podataka kako bi informirao pogođene zemlje o potencijalnim metama i prodaji oružja. Ovaj doprinos pomogao je podržati koordinirane akcije u februaru. Operaciju je podržala Europska komisija, a financirala Europska multidisciplinarna platforma protiv prijetnji kriminalom (EMPACT).

EUROPOL
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.