4.1.2024. 16:20
1
Novinar Boris Brezo koji je dao otkaz na N1, prelazi na televiziju koja se povezuje sa Miloradom Dodikom
Donedavni novinar N1 televizije Boris Brezo u otkaznom je roku na N1, a naredna Brezina profesionalna adresa trebala bi biti banjalučka Una TV, televizija koju je Milorad Dodik svojevremeno obećao kao svoj regionalni poduhvat i za koju se hvalio da je nastala sa ruskim prijateljima i donatorima. Kako saznaje Oslobođenje, Brezo je dobio ponudu koja se ne odbija: izvori s Una TV kažu da novi zaposlenici dobijaju novinarske plate i do pet hiljada maraka.

Brezo je u epicentar ovdašnje javnosti nedavno dospio nakon što je hrvatski magazin Nacional objavio kako je N1 odbila emitirati njegovu dokumentarnu emisiju o (ne)djelima predsjednika HDZBiH Dragana Čovića, što je iskorišteno za žestoku kampanju protiv ove televizije, no izvori istog medija navode da je Brezo već duže vrijeme u pregovorima o prelasku na Dodikov medijski servis.

Una TV je televizija oko koje se od samog početka pletu ozbiljne političke drame, čak je u jednom trenutku bio problem svih problema to što njezin nastanak nije naišao na prijateljsku podršku srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. Po nekim beogradskim analitičarima čak je i Vučiću bila sporna rusko-dodikovska TV sapunica.No, projekat je startao i u prvom valu pokupio solidnu novinarsku i uredničku ekipu, a ponovo se počeo rasplamsavati u vrijeme kada se politički obruč oko predsjednika SNSD-a počeo stezati. I to se ne odnosi samo na njegovo dvostruko bivstvovanje na američkoj crnoj listi, već i na sve opetovaniju svijest kako domaću tako i međunarodnu o tome da je Dodik na sve spreman, uključujući i novi rat na Balkanu.

Nekako u isto vrijeme iz Banje Luke je stigla i priča kako predsjednik RS-a namjerava svoju ATV prodati nekome dovoljno odanom da nastavi s njegovom uređivačkom politikom, a da istovremeno traži skidanje ove TV kuće s američke crne liste. ATV je naime rijedak medij koji je uspio dobaciti do sankcija američkog OFAC-a, i to upravo zahvaljujući čvrstim vezama svake vrste s porodicom Dodik.

Osim toga, Foundcenter Investment GmbH iz Berlina, raniji većinski vlasnik firme Una World Network, potpuno se povukao iz projekta čiji je cilj bio stvaranje regionalne TV stanice UNA i kao jedini vlasnik ostala je firma Infinity Media Banjaluka koja se povezuje sa porodicom Dodik, pa se i ova kuća pominjala kao mogući predmet preprodaje, sa istim ciljem.

U međuvremenu je i Russia Today najavila svoj dolazak u našu zemlju - da bi je mogli pratiti novinari ATV-a iz svojih domova - pa je zapravo posve izvjesno da Dodik jača svoju propagandnu mašineriju. A kako vidimo, opskrbljuje se i novim kadrovima.

 
1
SHOWMAGAZINE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.