15.3.2024. 17:02
2
Ne znamo hoćete li opet piti gazirana pića kad ovo vidite: Šta se sve nalazi u jednoj flaši Spritea?
FOTO: ilustracija
Jedan influencer je nedavno plastično pokazao šta se zapravo može naći u dvije litre Spritea i to bi moglo zaprepastiti mnoge.

Mediji su već pisali o tome kako pića zaslađena šećerom predstavljaju gotovo polovicu (47 posto) svih dodanih šećera koje konzumiramo. Slijede slatkiši (31 posto) i žitarice (8 posto), navodi se u podacima objavljenima u SAD-u, a prenosi Live Strong. Velike količine dodanih šećera, čak 25 posto, unosimo kroz gazirana pića!

Nutricionistkinja Lara Metz je istaknula da previše šećera povećava razinu inzulina, što dovodi do pada šećera u krvi i smanjenja energije. Unos prevelike količine šećera je jasno povezan s dijabetesom, pretilošću i upalama.

Dodatno, konzumiranje previše šećera može uzrokovati bore, upale, bolove u zglobovima i čak erektilnu disfunkciju, što je često povezano s dijabetesom, dodaje Metz.


 
Nutricionistica Melissa Rifkin ističe da povećani unos šećera može utjecati na akne i loš imunitet. Obje nutricionistkinje dalje objašnjavaju da gazirana pića utječu na zdravlje, ali i na pretilost, što pokazuju istraživanja objavljena u časopisu Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics.

Šećer (saharoza) može biti opasna namirnica ako se koristi u prekomjernim količinama. Najbolje je svesti upotrebu tog šećera u svakodnevnoj prehrani na minimum. Naš organizam u biohemijskom smislu nije prilagođen na ogromne količine saharoze koje svakodnevno konzumiramo. Najopasnije je to što često nismo svjesni da konzumiramo stolni šećer jer je on "skriven" u nekim proizvodima, prenosi Slobodna Dalmacija.

Sav suvišan šećer koji se u našem organizmu ne iskoristi u obliku energije pretvorit će se u rezervnu mast, što može dovesti do brojnih degenerativnih bolesti. Prekomjerno uživanje šećera osim što dovodi do gojaznosti, može uzrokovati oštećenje žlijezde gušterače, a uz utjecaj stresa i nasljednih faktora, može doći do pojave dijabetesa ili šećerne bolesti. Nadalje, takav nezdravi način prehrane kroz duže vremensko razdoblje dovodi do oštećenja krvnih žila i pojave ateroskleroze.

(Aldin B.)

Sprite
2
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.