3.4.2024. 21:56
0
Zabrinjavajući podaci: Epidemija morbila u porastu u BiH
Epidemija morbila (ospice, krzamak) u Bosni i Hercegovini je u porastu, pa svakim danom zavodi za javno zdravstvo bilježe nove slučajeve, većinom kod najmlađih. U domovima zdravlja primjetno je, mada u manjem broju, da su i starije osobe oboljele od ove zarazne bolesti.

Najveći broj prijavljenih slučajeva bilježi Kanton Sarajevo, u kojem je do sada u prva tri mjeseca registrovano 1.007 oboljelih. Da je veoma slab odziv roditelja za vakcinaciju djece, govori i činjenica da su dva posebna punkta u kojima su se donedavno vakcinisala djeca ovih dana zatvorena. Tako da se vakcinacija protiv morbila odvija samo u epidemiološkim službama domova zdravlja. Nastojeći dobiti broj aktivnih slučajeva u Kantonu Sarajevo, danima smo čekali odgovor iz Zavoda za javno zdravstvo KS-a, ali nije stigao.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, iz Zavoda za javno zdravstvo TK-a su nam kazali da je na području Tuzlanskog kantona do trećeg aprila prijavljeno 405 slučajeva morbila. Od ukupnog broja oboljelih, za 150 osoba je bilo potrebno bolničko liječenje na Klinici za zarazne bolesti UKC-a Tuzla.

Na bolničkom liječenju trenutno je 12 osoba stabilnog zdravstvenog stanja, kazala je za Oslobođenje dr. Amela Mujanović, doktor na specijalizaciji u ZZJZ-u TK-a, dodajući da je samo u Lukavcu u protekla tri mjeseca prijavljeno 158 oboljelih, u Tuzli 81, a u Živinicama 49, i radi se o nevakcinisanim osobama.

U Republici Srpskoj, kako navode iz Instituta za javno zdravstvo RS-a, morbilima su zaražene 32 osobe, najviše u Banjoj Luci - 16 i Bijeljini 13, rečeno je za Srnu u entitetskom Institutu za javno zdravstvo. U Mrkonjić-Gradu, Prnjavoru i Laktašima prijavljen je po jedan slučaj zaraze. Najveći broj oboljelih je od jedne do četiri godine, čak 12 mališana, dok su među oboljelima i dvije bebe mlađe od godinu, ali i osam lica starijih od 30 godina.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.