25.1.2024. 11:24
9
Pitali smo roditelje zbog čega ne žele da vakcinišu svoju djecu: Mišljenja će vas šokirati: "Ne vjerujem institucijama, struka izgubila moje povjerenje"
FOTO: ilustracija
Tokom prošle sedmice proglašena je epidemija morbila u Tuzli i Živinicama, a vjerovatno će se isto učiniti i u Kantonu Sarajevo što je potvrdio i kantonalni ministar zdravstva Enis Hasanović. Do danas je prijavljeno 12 slučajeva zaraze kod djece u KS. Očekuje se da će taj broj biti i veći u narednim danima.

"Mislim da će se proglasiti epidemija morbila u Federaciji BIH", poručio je u razgovoru za BHT pomoćnik ministra zdravstva Federacije BIH Goran Čerkez. On je rekao da je realno da se to desi s obzirom na broj slučajeva morbila u dva kantona u Federaciji, te pozvao roditelje da vakcinišu djecu.

"Ovo nam se dešava isključivo zato što djeca nisu vakcinisana. Sramotno je da nam u jednom evropskom gradu u 21. vijeku prijeti epidemija, a što se može spriječiti. Prioritet nam je da spriječimo širenje i vakcinišemo što više djece, stoga pozivam roditelje da se masovno odazovu i vakcinišu svoju djecu", kazao je jučer ministar zdravstva KS Hasanović.

Vakcinisanje djece protiv zaraznih bolesti predstavlja zakonsku obavezu u BiH, a za roditelje koji to izbjegavaju predviđene su novčane kazne do 2.000 maraka. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) pokazuju da je u posljednjih 20-ak godina smanjen broj djece vakcinisane protiv malih boginja odnosno morbila.

Prema evidenciji te organizacije, 74 posto djece u BiH primilo je 2000. godine drugu dozu vakcine protiv malih boginja, dok je 2022. evidentirano 60 posto vakcinisanih. Kazne izriču inspekcije na 12 nivoa vlasti, ali nema podataka o ukupnom broju kažnjenih roditelja, naveo je RSE. 

Iz JU Dom zdravlja KS kazali su nam da su od jutros otvorena dva vakcionalna punkta za vakcinaciju djece.

"U JUDZKS su od jutros otvorena dva vakcinalna punkta na lokacijama Centar -Vrazova i Saraj Polje kako bi smo zbog povećanog interesa za vakcinacijom a usljed porasta broja oboljelih od morbila pružili uslugu i vakcinisali što veći broj djece. Svi roditelji koji žele, a struka svakako apeluje, vakcinaciju mogu obaviti i u matičnim organizacionim jedinicama ili na novootvorenim punktovima.", kazali su nam iz press službe ove javne ustanove. 

Mišljenja roditelja nevakcinisane djece 

Pitali smo roditelje (koji žele ostati anonimni) koji su razlozi zbog kojih ne žele da vakcinišu svoju djecu predškolskog i školskog uzrasta. U oba slučaja ističu nepovjerenje u institucije, kao i u rad zdravstvenih ustanova. 

"Imam nekoliko razloga zbog kojih nisam vakcinisala dijete, navodi majka dvogodišnje djevojčice te nastavlja: " Prije svega ne vjerujem i nisam sigurna da u našoj državi ima ikakav sistem kontrole i provjere cjepiva koje uvozimo. Također nisam sigurna ni u način skladištenja istog jer se mnogo puta pokazalo i dalje se pokazuje da u našoj državi sistemi zakažu kada su u pitanju najvitalnije stvari za čovjeka, prvenstveno kada je zdravstvo u pitanju.", mišljenja je majka dvogodišnje djevojčice. 

"Također smatram da pregledi prije vakcinacije nisu dovoljno detaljni. Glavno pitanje je da li dijete ima temperaturu i da li šmrca, a neki detaljniji pregledi nisu uključeni. Smatram da je svaki organizam drugačiji, neko je osjetljiviji, a pogotovo kada se radi o djeci. Također imam i jednog poznanika koji je ljekar, čiji sin ima autizam i koji tvrdi da je autizam dobio nakon vakcinacije. Ja sam zaista dosta istraživala o ovoj temi jer se radi o velikoj odluci koju sam sa svojim suprugom donijela za naše dijete. Tokom ovih istraživanja sam shvatila da vakcine zaista ne stvaraju autizam i slične bolesti direktno, ali da iste budu potaknute burnim odgovorom organizma na određene supstance koje vakcine sadrže, mimo onih osnovnih virusa. Iskrena da Vam budem cijela situacija sa koronom i eksperimentalnim cjepivima u to vrijeme je dodatno učvrstila moju odluku. "
, navodi majka. 

Podijelila je s nama i svoje iskustvo sa vakcinacijom.

"Moram još i spomenuti svoj primjer gdje sam redovno vakcinisana a prilikom kontrole antitijela na određene zarazne bolesti, koje sam radila tijekom trudnoće, utvrđeno je da nemam antitijela, na moje pitanje zašto nemam ako sam vakcinisana, doktorica mi je odgovorila da imunizacija nije adekvatno sprovedena ili cjepivo nije bilo uredu. Razgovarajući sa još nekim ženama koje su prošle ovaj test uvidjela sam da im se desilo isto. Tako da zaista je nakon svega ovoga "struka" izgubila moje povjerenje.", obrazložila je. 

Navodi svoje razloge zbog kojih bez obzira na nadolazeću epidemiju morbila, ne želi vakcinisati dijete. 

"Do sada nisam ni jednom bila u inspekciji niti sam platila ikakvu kaznu, a također smatram da nema razloga za to jer je u većini zemalja u svijetu vakcinisanje djece dobrovoljno, tako da mislim da i roditelji u Bosni i Hercegovini trebaju imati pravo da odluče. Nikakve kazne mi ne bi promijenile mišljenje jer je zasnovano na osnovu dužeg istraživanja. Ne razmišljam da vakcinišem dijete zbog, kako kažu, nadolazeće epidemije morbila iskrena da Vam budem mislim da je i to malo napuhana priča iz nekih drugih razloga i interesa koji su vjerovatno ekonomske prirode, a u vezi su sa najvećim farmaceutskim tvrtkama koje proizvode cjepiva.", zaključuje majka dvogodišnje djevojčice za Source. 

Majka sedmogodišnjeg dječaka podijelila je svoje iskustvo nakon rođenja djeteta te navela svoje razloge zbog kojih nije i ne želi da vakciniše dijete. 

"Poslije BSG revakcinacije sa mjesec dana beba je imala posljedice od vakcine, klonula je, bila je uspavana, razdražljiva, izgubila je sposobnost da diže glavu. Bebi se također zagnojio ubod na ruci, curio je i otišla sam da potražim pomoć u Dom zdravlja Ilidža gdje primio tu revakcinaciju. Doktorica i medicinske sestre su me doslovno istjerale da drugi roditelji ne čuju da se žalim na vakcinu.", mišljenja je ova majka. 

Mlada majka navodi da je drugi pedijatar potvrdio da se radi o reakciji na vakcinu. 

"Od tada ga nisam vodila u dom zdravlja, niti je ikada bio bolestan. Privatni pedijatar mi je kazao da je to reakcija na vakcinu i da se to moralo prijaviti i zabilježiti.", rekla je. 

Majka sedmogodišnjeg dječaka izričita u svojoj odluci da ne vakciniše dijete. 

"Ostajem pri tome da odbijam vakcine. Nisu željeli da to upišu u karton, vrlo su drski prema meni kada mi trebaju uputnice ili potvrde za školu. Doktorica me prijavila inspekciji kada sam trebala dobiti potvrdu da je sposoban za školu. To se ponavljalo kada god smo bili kod pedijatra. Bili smo kod na razgovoru kod inspektora, ali ga i dalje ne želim vakcinisati.", objasnila je mlada majka. 

Šta su morbili? 

Male boginje su zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem i inkubacija traje od sedam do 14 dana. Kliničku sliku uglavnom prate povišena tjelesna temperature i osip. Najčešće komplikacije su upale uha, pluća, moždanih ovojnica i mozga, što može dovesti do trajnih oštećenja i smrti. 

(Navodi koji su u tekstu su isključivo mišljenja roditelja, ne i redakcije portala Source.ba)

(Piše: Erna Hadžić) 








9
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.