15.4.2024. 18:02
Srpski političari pozvali građane na najveći skup u historiji RS: ”Mi smo slobodarski narod, ne genocidaši"
Predsjednici stranaka koje čine vladajuću koaliciju pozvali su danas javno na veliki miting na Trgu Krajine “Srpska te zove”

“Rezolucija bez obzira što želi da se predstavi kao dan sjećanja, znamo kakve posljedice može da izazove bez obzira što nije pravno obavezujuća. Ona može samo da donese neprilike BiH i dodatno usložni situaciju. Zato je koalicija odlučila da podrži i održi miting u četvrtak u 18 časova. Sramota je svih onih koji se ne odazovu mitingu. To nije podrška ni političkim partijama, ni parlamentima, predsjednicima Vlade, nego podrška Republici Srpskoj i srpskom narodu u BiH. Zato mislim da će odziv građana biti masovan i da ćemo na Trgu Krajine imati odziv kao nikada do sada”, poručio je predsjednik DЕMOS-a Nedeljko Čubrilović.

On je istakao i da se u ovom trenutku ne može odustati od Izbornog zakona Republike Srpske.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić naglašava da u četvrtak očekuje najveći skup u historiji Republike Srpske.

“Mislim da smo u ključnom vremenu kada ne možemo napraviti nikakav korak nazad”, rekao je Stevandić.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac kaže da su na sastanku vladajuće koalicije razmatrana dva bitna pitanja, prvo je pitanje rezolucije o Srebrenici koja se gura u Generalnoj skupštini UN-a i drugo je pitanje Izbornog zakona.

“Paradoks je da je sponzor te rezolucije Njemačka za koju se zna šta je radila na ovim prostorima. Očigledno da nacističke ideje još postoje u toj zemlji. Žao mi je što specijalna operacija Rusije nije zahvatila sve koji nacistički i fašistički razmišljaju. Druga stvar je Izborni zakon Republike Srpske. To je ustav demokratije koji će usvojiti NSRS i u skladu sa Dejtonskim sporazum i Ustavom BiH koji je dao samo nadležnosti entitetima da sprovode izbore, lokalni izbori će se sprovesti po Izbornom zakonu koji će usvojiti NSRS u četvrtak. Ostali zakoni prate ono što ćemo reći”, rekao je Banjac.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić ističe da je narodni miting u četvrtak važan izraz volje srpskog naroda koji ne želi da se srpskom narodu nametnu kvalifikacije genocidnog naroda.

“Poznato je da su genocidi načinjeni na našim prostorima od strane Njemačke i drugih okupatora. To su bili zločini koji se mogu okarakterisati kao zločini genocida koji nikada nisu tako okvalifikovani. Pozivamo građane Srpske da prepoznaju trenutak. Ne kao podrška politici nekom pojedincu, nego izraz narodne volje kojim ne želimo prihvatiti kvalifikaciju Srba kao genocidnog naroda. Mi smo slobodarski narod. Očekujem da ćemo u tom smislu imati mnogo više razumijevanja od svih”, rekao je Đokić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana