16.4.2024. 8:34
Ko je "kumovao" uklanjanju plakata u blizini Ahmića?
Iz Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska (YIHR) osudili su prijetnje i pritisak na vlasnika reklamnog panela na magistralnoj cesti između Viteza i Ahmića, koji je morao prelijepiti poruku Inicijative “Oprostite u ime građana Republike Hrvatske 16. 4. 1993.’’ postavljene uoči 31. godišnjice zločina u Ahmićima, piše Oslobođenje.

- Nakon što je vijest o postavljenom plakatu dospjela u bosanskohercegovačke medije, na vlasnika reklamnih panela počeo se vršiti (politički) pritisak da ukloni plakat koji smo postavili. S obzirom na to da se sam plakat nije mogao odlijepiti u cijelosti, vlasnik je morao prelijepiti poruku. Osim da ukloni plakat, naposljetku se na vlasnika prijetnjama o uništavanju panela izvršio pritisak da ukloni kako reklamni panel na kojem je bio naš plakat, tako i druga dva panela u njegovom vlasništvu koji su legalno postavljeni na privatnom zemljištu treće osobe, saopštili su iz YIHR-a, te pozvali nadležne institucije i lokalne vlasti “da zaštite prava vlasnika panela i poduzmu nužne mjere kako bi se zaštitilo građane od ovakvih i sličnih pritisaka”.

image
Vlasnik bilborda bio je primoran prekriti poruku

Margareta Blažević iz Inicijative za ljudska prava Hrvatske kazala je kako su simboličkim potezom postavljanja plakata u blizini Ahmića pokazali da društvo u Hrvatskoj, čiji je Inicijativa sastavni dio, “prihvaća i priznaje odgovornost tadašnjeg državnog vrha RH u zločinu u Ahmićima”. Dodala je da su ovim pokazali da se ograđuju “od pristupa koji sadašnji državni vrh, ali i mainstream politika uopće, imaju prema ovom zločinu i ulozi Hrvatske u ratu u BiH i da na to ne pristaju”.

Podsjetimo, početkom aprila su u centru Zagreba postavili tri bilborda sa istom porukom, a prvi je svega nekoliko sati nakon postavljanja bio uništen.

Ovo je pokušaj brisanja onog što podsjeća na zločine HVO-a i ulogu hrvatskog državnog vrha u ratu u BiH, kažu iz YIHR-a.

Danas će biti obilježena 31. godišnjica od zločina koji se dogodio u Ahmićima. U rano jutro tog 16. aprila 1993. godine jedinice za posebne namjene HVO-a Džokeri i Maturice izvršile su napad i ubile 116 civila starosti od tri mjeseca do 81 godine. Među njima su bile 32 žene i 11 djece starosti do 18 godina, među kojim je bila i tromjesečna beba.

Na šehidskom mezarju u Vitezu, gdje su sahranjene do sada identifikovane žrtve, u 9.30 sati biće proučena zajednička molitva za sve šehide Viteza. Na šehidskom obilježju u Ahmićima u 12 sati bit će položeno cvijeće, a u gornjoj džamiji u Ahmićima iza podne namaza proučen kelime-i-tevhid.

Armin Ahmić, predsjednik UG žrtava rata ‘92-95. 16. april Ahmići, rekao je da porodice žrtava tragaju za još 15 ubijenih, te pozvao sve koji posjeduju informacije gdje se nalaze posmrtni ostaci ubijenih da saopšte “kako bi mogli ukopati naše najmilije na način dostojanstven čovjeku”. Biće održana i planinarska tura “Put istine i sjećanja” iz dva pravca, iz Zenice i Viteza do Ahmića.

U sklopu obilježavanja, promovisan je dokumentarni film “Zločin u Ahmićima - Protiv poricanja i zaborava” i održana panel-diskusija “Sudski utvrđene činjenice nasuprot glorifikaciji zločina”. 

(Erna H.) 

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana