16.4.2024. 12:29
Ispovijest svjedoka: Adnan Zec se od vojnika HVO-a osam dana krio u izgorjeloj kući
Na šehidskom mezarju u Vitezu ekipa Oslobođenja srela je Adnana Zeca koji je došao da prouči fatihu roditeljima i sestri koji su ubijeni u napadu vojnika HVO-a na Ahmiće na današnji dan prije 31 godinu.

- Izjutra, 5-5,30 sati tog 16. aprila 1993. godine probudio me vrisak roditelja. Ustajte djeco, vikali su. U pidžamama smo istrčali u hodnik. Kuća je gorjela, čuli su se pucnjevi i detonacije. Roditelji su uspjeli ugasiti vatru i izašli smo vani. Pokušavali smo shvatiti šta se dešava. Imao sam 13, godina, jednoj sestri je bilo 11 a drugoj pet godina. Nismo mogli shvatiti, ispričao je Adnan Zec koji je bio ranjen u napadu i osam dana se skrivao u izgorjeloj kući dok ga nisu pronašli engleski vojnici UN-a koji su ga spasili.

Kazao je da je otac molio vojnike HVO-a da njega ubiju a poštede suprugu i djecu, ali da je jedan od vojnika povikao:

"Pucaj ubijte ih sve", nakon čega su ih "pokosili rafalom".

Zec je bio svjedok u više suđenja u Haškom tribunalu za zločine u Ahmićima a njegovu priču ukoričio je u knjigu austrijski pisac Thomas Obruča koji je radio kao specijalni istražitelj Tužilaštva u Hagu.

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana