16.4.2024. 18:21
Jasmila Žbanić svim ambasadorima UN-a omogućila gledanje filma Quo Vadis, Aida?: Glasajte za rezoluciju
Režiserka Jasmila Žbanić pozvala je na donošenje rezolucije o Srebrenici, u kojoj se 1995. godine desio genocid.

“Donošenjem rezolucije o genocidu u Srebrenici, Ujedinjene nacije imaju priliku ispraviti istorijsku nepravdu i pokazati odgovornost za ulogu koju su odigrali u ratu u Bosni i Hercegovini. Deblokada je obezbijedila link za sve ambasadore u UN-u na kojem mogu pogledati film Quo Vadis, Aida?”, navela je u objavi na društvenim mrežama.

Potom je dodala:

“Inspirisan instinitim događajima iz jula 1995 godine, film je imao svoju premijeru na Venecijanskom film festivalu, nominiran je za Oskara i proglašen je za najbolji evropski film u 2022. godini, sa najboljom evropskom glumicom i najboljom evropskom rediteljicom. Autori žele pozvati ambasadore da pogledaju film i glasaju za rezoluciju o Srebrenici jer je ona potrebna danas, ne samo regiji Balkana, nego ljudskom rodu koji stoji na ivici globalnog rata. Rezolucijom se bezrezervno osuđuje svako poricanje genocida u Srebrenici i potiču države članice da sačuvaju utvrđene činjenice, između ostalog i kroz svoje obrazovne sustave, razvijanjem odgovarajućih programa u cilju sprječavanja revizionizma i prevenciji genocida. Ovaj film i ova rezolucija poziv su na mir.”


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana