27.4.2024. 11:47
Nešić: Bez novog Izbornog zakona, ne postoje uslovi za izbore
Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić danas je uputio saopćenje za javnost zajedno sa mišljenjem Ureda za zakondavstvo koje je Ministarstvu pravde BiH preciziralo u kojim slučajevima se donosi potpuno novi zakon, a u vezi sa izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

"Nakon mišljenja Ureda za zakonodavstvo Savjeta ministara da su izmjene i dopune zakona moguće ako se mijenja manje od 50 posto članova, a da je Šmit svojom intervencijom promijenio više od 70 posto Izbornog zakona, jasno je da BiH danas nema Izborni zakon, kaže u svojoj reakciji ministar sigurnosti Nešić.

Tvrdi da je sve što je na snazi nezakonito i protivustavno.

"I to nije samo stav Republike srpske, to je stav i Zakonodavne komisije Savjeta ministara koja jasno i nedvosmisleno kaže:

“Ured za zakonodavstvo skreće pažnju na odredbe člana 46. st. (3) i Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine, kojima je propisano da je potrebno pristupiti donošenju novog propisa ako je više od polovine članova važećeg propisa već izmijenjeno' odnosno dopunjeno' ili se predlaže izmjena, odnosno dopuna jedne trećine propisa.

Nakon treće izmjene, odnosno dopune propisa, potrebno je pristupiti donošenju novog propisa.”

Nešić navodi da bez donošenja novog Izbornog zakona ne postoji ni minimum pretpostavki za raspisivanje i održavanje lokalnih izbora.

"Svako postupanje, a da nije usvojen novi Izborni zakon, predstavlja krivično djelo. Pred svim strankama u BiH je jednostavan izbor: ili će u Parlamentu biti usvojen novi Izborni zakon ili se lokalni izbori ne mogu sprovesti", zaključuje Nešić.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana