27.4.2024. 11:51
Uprava policije MUP KS provjerit će da li policajci drže ugostiteljske objekte u kojima se prodaje droga
Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica u petak je u svojoj reakciji istakao kako ozbiljno shvataju izjave državnog delegata Zlatka Miletića o tome da „najmanje 25 sarajevskih policajaca drži ugostiteljske objekte u kojima se rasparčava droga.“

"Ovo su vrlo ozbiljne tvrdnje koje moraju biti detaljno provjerene. MUP Kantona Sarajevo Uprava policije tim povodom će izvršiti adekvatne provjere ovih navoda", naveo je Katica.

Ozbiljne optužbe koje je iznio Miletić korespondiraju sa akcijom koja je provedena ove sedmice u kojoj su uhapšene 23 osobe zbog povezanosti sa narkokartelom Tito i Dino u kojoj su među osumnjičenim bivši i sadašnji aktuelni policijski službenici.

Malo bolji poznavaoci prilika i društvenog života u Sarajevu znaju tačno u koje kafiće zalazi policija, iz koje policijske agencije, pa čak i gdje su policajci neformalni vlasnici ili suvlasnici.

Nije neuobičajeno da bivši policajci otvaraju kafiće, kafe slastičarne, teretane ili neke druge ugostiteljske objekte. No, ono što jeste neuobičajeno je da posjeduju velike količine novca za otvaranje takvih objekata.

Prije nekoliko godina jednu policijsku agenciju potresala je afera gdje je aktivni policijski službenik radio kao izbacivač u jednom kafiću koji je u vlasništvu osuđivane osobe.

Takvih primjera sigurno ima više, a prema Katicinim riječima za kantonalne policajce bit će izvršene provjere.

S druge strane i samo prisustvo policijskih službenika u kafićima koje drže osuđivane osobe sklone kriminalnim aktivnostima šalje lošu poruku da takve osobe "uživaju policijsku zaštitu i da su nedodirljivi".

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana