13.6.2022. 13:00
Suđenje optuženima za ubistvo Kenina Lukača: Najavljeno 170 metarijalnih dokaza, Adilović reagirao na navode iz optužnice
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo počelo suđenje Seadu Adiloviću, Vedadu Višnjiću i Asmiru Murtoviću, optuženima za ubistvo Kenina Lukača u januaru ove godine u naselju Pofalići, piše Avaz.
Optuženi se terete da su 20. januara 2022. godine u 16.50 sati u ulici Ruđera Boškovića, nakon naguravanja, usmrtili Kenina Lukača, u kojeg su ispalili 11 hitaca iz pištolja. Poslije toga su se skrivali do 22. januara, kada su i uhapšeni. Ubijeni Lukač je bio prijatelj Mehmeda Ramića, koji je 12. decembra 2021. ubijen na raskrsnici u naselju Pofalići.

Ubistvu Lukača prethodio je verbalni sukob s Asmirom Murtovićem, čiji je brat osumnjičen za ubistvo Ramića. Sead Adilović tereti se i za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga te nedozvoljeno držanje oružja.

Tužilac Aziz Jahjaefendić najavio je da će u svrhu dokazivanja da su optuženi počinili krivično djelo ispitati 26 svjedoka i 12 vještaka, te izvesti 170 materijalnih dokaza. Također je kazao da i iz izjava osumnjičenih proizilazi da su počinili krivično djelo ubistva.

Branilac Seada Adilović, advokat Omar Mehmedbašić je kazao da je optužnica napisana tendenciozno i u suprotnosti s izjavanma učesnika. Naveo je da je u optužnici izostavljeno da u ulici Ruđera Boškovića gdje se desilo ubistvo živi Asmir Murtović koji je napadnut i svi su djelovali u nužnoj odbrani. Mehmedbašić je također naveo da je Amir Adilović priznao da su droga i oružje koji su pronađeni u unajmljenom stanu njegovi, piše Avaz. 

Reagirao je i Adilović koji je upitao zašto se u optužnici ne pominje da je ranjen iako postoje nalazi iz Kliničkog centra. Adilović je kazao da je Lukač potegao pištolj na njega i Murtovića i prijetio da će ih sve pobiti.

- Vještak je naveo da su moje povrede ogrebotine, a pregledao me je 25 dana od ranjavanja- kazao je Adilović.

Nije bilo predhodnog dogovora

Advokatica Dijana Hasić koja zastupa Višnjića kazala je da će odbrana dokazivati da nije bilo predhodnog dogovora, jer nisu ni mogli znati da će ih Lukač čekati na pomenutoj adresi  i da će imati oružje.

Advokat Amir Hodžić je naveo da se Asmir Murtović ne može teretiti za ubistvo, već eventualno za pomoć učiniocu nakon počinjenog krivičnog djela.

Nastavak suđenja je zakazan za 13. juli kada će biti pozvana četiri svjedoka optužbe, navodi Avaz. 



NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana