26.3.2024. 10:40
Spremna velika smjena generacija u reprezentaciji BiH: Nakon odlaska ovih igrača, ništa više neće biti isto
Nesretnim porazom od Ukrajine, fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine izgubila je i posljednju šansu da se nađe na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj ove godine.

Poslije Ukrajine, mnogo toga definitivno neće biti isto. Kako saznaju Sportske, iz više provjerenih izvora, u reprezentaciji se sprema velika čistka i smjena generacija – možda i najveća u historiji reprezentacije.

Određeni reprezentativci sa dužim stažom već su se povjerili prijateljima ali i reprezentativnim kolegama kako više neće nositi dres reprezentacije. Osim toga, i u krovnoj kući našeg fudbala vlada raspoloženje da se pojedinim „senatorima“ upriliči dostojanstven ispraćaj. Pojedinci će možda još uvijek imati želju da budu dijelom reprezentacije ali jasno je kako je njihovo vrijeme otkucalo i vjerovatno će im se na lijep način pokušati objasniti kako im se sprema lijep ispraćaj.

Fudbaler sa najviše nastupa u reprezentaciji i naša najveća zvijezda Edin Džeko nije još uvijek rekao zvanično „zbogom“ reprezentaciji, a sportska javnost sa velikom pažnjom čeka kakva će biti odluka „Dijamanta“ kada je u pitanju reprezentativna budućnost – odnosno da li će pokušati uloviti još jedno veliko takmičenje. Ni Edin vjerovatno još uvijek nije donio konačnu odluku, što jasno implicira njegova izjava pred TV ekranima nakon utakmice sa Ukrajinom. Naš najbolji igrač osjeća da još uvijek ima snage, a činjenica je da i dalje igra na vrhunskom nivou pa vjerovatno stoga još uvijek i razmišlja. Ipak, treba napomenuti da bi u slučaju plasmana na Svjetsko prvenstvo 2026., Edin Džeko imao punih 40 godina. Svakako da bi to bio oproštaj sa stilom, no da li je realno?

Iako razmišlja o oproštaju od dresa reprezentacije, tužno bi bilo dopustiti da se Edin od najdražeg dresa oprosti statusom na društvenim mrežama. Vjerujemo da ni on nakon svega što je prošao sa reprezentacijom, nije planirao takav oproštaj, pa vjerujemo kako ćemo „dijamanta“ ipak gledati još neko vrijeme u reprezentaciji.

Niz je reprezentativaca koje vjerovatno nećemo gledati u narednom izdanju Lige nacija, a vrlo moguće već od prijateljskih utakmica u junu.

Dugogodišnja „jedinica“ Ibrahim Šehić, kao i Gojko Cimirot odlaskom u Saudijsku Arabiju i sami su već daleko od očiju javnosti. I pored činjenice što tamošnja liga napreduje iz dana u dan, u kuloarima se govori kako će ovaj dvojac uskoro završiti karijeru u reprezentativnom dresu.

Miroslav Stevanović ove će godine napuniti 34 godine, nije se našao na posljednjem spisku selektora Miloševića, a obzirom na činjenicu da je u planu velika smjena generacija, teško da će bilo koji selektor u budućnosti računati na Stevanovića. Tim prije jer će se kroz Ligu nacija uigravati ekipa za naredni ciklus kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Možda bi iznenađenje mogao biti oproštaj Radeta Krunića koji je napunio 30 godina i sigurno još može dati reprezentaciji, barem u još jednom ciklusu. No, kako saznajemo, itekako je upitna njegova budućnost u reprezentaciji, a navodno i sam Krunić razmišlja da se u narednom periodu više posveti klupskoj karijeri.

Činjenica je da će reprezentacija ubrzo ostati bez nekoliko „senatora“ i tako doživjeti ogromnu promjenu. Iako se u posljednje vrijeme sa bojazni govorilo da bi mogli ostati i bez Kolašinca, u reprezentaciji očekuju da upravo Kolašinac kao kapiten povede reprezentaciju u naredne cikluse.

Sead Kolašinac redovno nastupa u Atalanti, protiv Ukrajne je pokazao da itekako ima još mnogo snage i prava bi šteta bila dopustiti da se popularni Seo oprosti od dresa sa nacionalnim grbom. Pogotovo ako uzmemo u obzir da će u reprezentaciji ostati niz mahom mlađih igrača, pa i ako se oprosti Edin Džeko, veliki bi rizik bio ostaviti mladu ekipu bez iskusnog lidera. A Kolašinac je do sada itekako nebrojeno puta odnosom prema dresu i zalaganjem na terenu dokazao svoje liderske sposobnosti, pa ga mnogi vide i kao novog kapitena reprezentacije, pišu Sportske.ba.

(Ajdin B.)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SPORT
Source.ba-sva prava pridržana