19.4.2024. 13:04
Milošević: Barbarez je bio mag sa loptom i veliki igrač, jedan od najboljih u historiji BiH
Pet mečeva proveo je na klupi Bosne i Hercegovine Savo Milošević, pa se sporazumno razišao sa Nogometnim/fudbalskim savezom BiH. Tačnije ugovor mu nije produžen nakon isteka. Imao je Milošević želju i namjeru odvesti Zmajeve na EURO, ali na kraju nije uspio. Na njegovo mjesto danas će zvanično biti imenovan Sergej Barbarez. Bivši šef stručnog štaba nacionalnog tima BiH govorio je Novi Dan N1 televizije.

Sanjate li one tri minute iz Zenice protiv Ukrajine? Bili smo tako blizu, a vjerujemo da bi meč sa Islandom bio sam formalnost?

“Ne bi bio formalnost, nisu Islanđani naivni, ali vjerujem da bi dobili. Što se tiče tri minute protiv Ukrajine, sigurno da bi hladne glave bi donijeli bolje odluke. Nažalost malo je falilo. Mislim da je ekipa dala maksimum”, kazao je na početku razgovora.

Ranije ste izjavili, kako ste shvatili da više nemate podršku Izvršnog odbora? Šta Vam je rekao predsjednik saveza Vico Zeljković, da li ste imali njegovu podršku za produženje saradnje?

“Zajednički smo se dogovorili da će biti teško da nastavimo saradnju. Zbog svega što se dešava u BiH, politička situacija aktulena i moja procjena. Onda sam shvatio da je nemoguće da imam cjelokupnu podršku, a ne bi mogao maksimalno da pomognem BiH. AKo je tako, onda je bolje i poštenije povući se.”

Kakva je bila vaša saradnja sa predsjednikom Zeljkovićem i ostalim članovima Izvršnog odbora saveza? Da li ste ikada imali pritiske ili bilo kakav zahtjev od? Da li su imali neke posebne zahtjeve?

“Imao sam apsolutnu podršku u svemu, od svakog zaposlenika saveza. Mogu samo da osjećam zahvalnost prema svima, za sve ono što su uradili za mene. Za posebne zahtjeve, da li sam dovodio neke igrače i slično? Apsolutno ne. Mislim da se niko nije usudio da me pita za takve vrste usluga. Niko u savezu i oko saveza nije ni probao”.

Žalite li za nekim odlukama, da možete vratiti vrijeme, da li histe uradili nešto drugačije?

“Možda nam je falila neka prijateljska utakmica u periodu do baraža, prošlo je tri i po mjeseca. Možda bi tu dobili još nekih detalja, koja bi riješila. Igra i način na koji su momci prihvatili šta smo tražili, bili smo na dobrom putu. Falilo je malo protiv Ukrajine da rezultat bude pozitivan”

Kakvo iskustvo nosite sa sobom od klupe Zmajeva?

“Bez obzira na nepovoljan rezultat. Bila mi je čast, zadovoljstvo i privilegija. Čast mi je bila voditi ove momke. S jedne strane su tolike kritike, a ovo je fenomenalna grupa momaka, profesionalno i ljudski. Pokazali su cijeloj bh. javnosti da žele da urade nešto za reprezentaciju”

Ko vas je je posebno oduševio od igrača kroz ovih nekoliko utakmica? Ko će biti nova zvijezda BiH?

“Bilo bi fer i pošteno reći prvo o ovima koji su tu godinama. Džeko, Pjanić, Kolašinac…Ljudski je sa njima raditi prava privilegija. Možda dugujem veću zahvalnost Pjaniću od ostale dvojice, a nije toliko igrao, jer je doktor fudbala. Bilo je lako voditi ovakvu ekipu, kada imate takve vođe. CIjela Bih zna kvaliteta Amara Dedić. Uskoro će igrati u velikog klubu. Ali hvala Bogu nije jedini. Bašić, Gojković, Demirović, Gazibegović…Postoji grupa momaka na koji se BiH može osloniti dugoročno”

Vaše mišljenje o novom selektoru Sergeju Barbarezu? Poznajete li ga i kakvu mu trenersku karijeru predviđate. On će doslovno debitovati u ovom poslu?

“Kao fudbalera ga poznajem jako dobro. Mislim da je bio mag sa loptom i veliki igrač, jedan od najboljih u historiji BiH. Nadam se da će sve prenijeti na trenerski posao. Nadam da se će uspjeti uraditi ono što nismo moji prethodnici i ja. Ne znam kakvo razmišljanje fudbalsko ima Sergej, ali to će vrijeme pokazati. To može biti minus, ali imamo slučajeva da su pravili treneri sjajne stvari na počecima trenerskih karijera. Ja ću biti i dalje veliki navijač Bosne i Hercegovine”

Vaša poruka svim navijačima reprezentacije Bosne i Hercegovine za kraj?

“Hvala za podršku i kritike. Vrijeme provedeno u Sarajevu je bilo fenomenalno. Naravno da su navijači jedan od najbitnijih dijelova. Bez obzira na sve, dugujem im veliku zahvalnost. Ostaje sa moje strane dug navijačima što se tiče rezultata. Možda će u budućnosti se namjestiti, da vratim taj dug jednog dana”, zaključio je MIlošević.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SPORT
Source.ba-sva prava pridržana